In 2009 oogstten Joachim Badenhorst, Mikkel Ploug en Sissel Vera Pettersen internationaal veel succes met hun debuutalbum ‘Equilibrium’. Dit najaar touren ze in het kader van JazzLab Series uitgebreid door Vlaanderen, waar ze het publiek zullen laten kennis maken met nieuw materiaal van hun binnenkort te verschijnen tweede cd.

Het was vorig jaar op zich al een prestatie van deze drie jonge muzikanten uit Noorwegen, België en Denemarken om een plaat vol intimistische en experimentele muziekjes uit te brengen op een gereputeerd label als het Canadese Songlines. Maar het verhaal werd nog mooier toen na de release van ‘Equilibrium’ bleek dat zowel de Amerikaanse als de Europese vakpers het album wel konden smaken. Goede tot zelfs lovende recensies vielen het trio te beurt en de verwachtingen voor hun aanstaande tournee door Vlaanderen zijn dan ook hooggespannen. Voor ons is het natuurlijk vooral uitkijken naar landgenoot Joachim Badenhorst, een uiterst getalenteerde rietblazer die zijn tijd verdeelt tussen België en New York waar hij samen met Robin Verheyen de vaderlandse eer met succes hooghoudt. Op internationaal vlak heeft deze twintiger zich de voorbije jaren als geen ander weten te profileren. Zo blaast hij regelmatig een stukje mee met Steve Swell, werd hij door Tony Malaby opgebeld om te participeren in diens nieuwste project ‘Novela’ en maakt hij sinds een tijdje deel uit van het Han Bennink Trio. Ondanks al die opgemerkte bezigheden op het internationale toneel kan Badenhorst in België vooralsnog niet op het respect rekenen dat hij verdient en dat is zonde. Hopelijk komt daar met deze tournee eindelijk verandering in.

Sissel Vera Pettersen, Joachim Badenhorst en Mikkel Ploug(foto: JazzLab Series)
Sissel Vera Pettersen, Joachim Badenhorst en Mikkel Ploug(foto: JazzLab Series)

De overige leden van het trio opereren net zoals Badenhorst op het kruispunt van jazz, improvisatiemuziek en experiment. Mikkel Ploug is een Deense gitarist die zich al liet opmerken met zijn eigen Mikkel Ploug Group, waarmee hij al enkele albums uitbracht op het label Fresh Sound New Talent. Hij wordt steevast lof toegezwaaid voor zijn creatief gitaarspel en zijn gave voor het creëren van originele melodieën. In zijn thuisstad Kopenhagen liep hij de Noorse zangeres (of is het stemkunstenares?) Sissel Vera Pettersen tegen het lijf, die haar vocale performance graag kruidt met een portie live-elektronica. Het samenkomen van deze drie individuen zorgde op hun eerste plaat voor een opvallend evenwicht (waar de titel ‘Equilibrium’ dan ook naar verwijst). Op het eerste gehoor lijken gitaar en klarinet daarbij vooral een ondersteunende rol te spelen in functie van het vocale werk. Al heeft dat vooral te maken met de manier waarop we de stem meestal rangschikken in het geheel want een echte pikorde bestaat er binnen het trio niet. Begeleidende partijen zijn net zoals zuivere solomomenten amper aan de orde, al mag Joachim Badenhorst op klarinet wel eens meer dan de rest zijn vleugels uitslaan. De muzikale kracht van dit drietal zit echter vooral in de drie individuele partijen die op een feilloze manier in elkaar worden geweven. Een hele prestatie want de composities op ‘Equilibrium’ zijn fragiel en zijn niet zelden afhankelijk van een gedetailleerde uitvoering, wat nogmaals een bewijs is van kwaliteit van deze musici.

Theo Bleckmann (foto: Susie Knoll)
Theo Bleckmann (foto: Susie Knoll)

Van eind oktober tot eind november is het trio een tiental keer te zien in Vlaanderen en één keertje in Nederland, tijdens de eerste editie van het festival Mecc Jazz Maastricht. Voor dat concert bij onze noorderburen op 29 oktober en het concert in Kortrijk een dag eerder, wordt Sissel Vera Pettersen vervangen door niemand minder dan Theo Bleckmann. Niet zomaar een invaller dus, want deze Duitse zanger staat wereldwijd bekend als een toonaangevende figuur binnen zijn discipline. Hij bracht al talloze cd’s uit bij het label Winter & Winter, heeft een Grammy-nominatie op zak voor het beste klassieke crossoveralbum en op zijn lijst met samenwerkingen prijken namen als Philip Glass en Meredith Monk naast tal van jazzmusici. Met Pettersen – zelf een grote fan van Bleckmann – vormt hij bovendien het vocale duo Audiopool, waaruit blijkt dat deze eenmalige samenwerking niet louter toeval is. Wie op dit moment nog niet geneigd is om een concert van deze tournee mee te pikken kan best eens een kijkje nemen op het web, waar de overtuigende argumenten slechts enkele muisklikken zijn verwijderd.

Meer over Badenhorst - Ploug - Pettersen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.