Een keer per jaar is Brussel het centrum voor alles wat jazz ademt in België. Met de jaarlijks in mei georganiseerde Brussels Jazz Marathon, blaast zowel de amateurmuzikant als de professionele jazzcat verzamelen in de hoofdstad, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een grote, openbare jazzclub. Met zo'n 140 acts op het programma verspreid over de hele stad, is het voor de toeschouwer ook dit jaar weer een kwestie van keuzes maken.

Van grote cultuurhuizen zoals Ancienne Belgique en Flagey tot groezelige café's, hotelbars en brasseries, overal staat er in het weekend van 24 tot 26 mei jazz op het menu. Vooral jazz, want ook funk, soul, blues en latinmuziek zijn vertegenwoordigd tijdens dit Brussels muziekfestijn. Het merendeel van de concerten vindt binnen plaats, maar met vier grote buitenpodia (Grote Markt, Zavel, Sint-Katelijneplein en Fernand Cocqplein) ontkomen ook de toeristen en slenteraars niet aan hun portie jazzmuziek. Wie de moed ontbreekt om het programma van A tot Z uit te pluizen, krijgt van Kwadratuur enkele vrijblijvende tips.

Neil Cowley Trio - vrijdag 24 mei, Grote Markt

Neil Cowley Trio
Neil Cowley Trio
Fans van hippe pianojazz moeten vrijdag niet twijfelen: het trio van pianist Neil Cowley is een must see. Standards zijn niet aan de man besteed, eigentijdse composities met een poppy insteek des te meer. Cowley werd als kind al gelabeld als pianovirtuoos, maar liet zijn klassieke opleiding voor wat het was en ging jazz studeren. In navolging van Esbjörn Svensson richtte hij een eigen pianotrio op, waarmee hij sindsdien hoge toppen scheert. In 2009, na de release van zijn tweede album 'Loud, Louder, Stop!' werd de groep zelfs uitgenodigd voor de populaire tv show Later With Jools Holland. Vorig jaar verscheen met 'The Face of Mount Molehill' het vierde album van het Neil Cowley Trio, dat naast de pianist bestaat uit Rex Horan op bas en Evan Jenkins op drums.

Collapse - vrijdag 24 mei, Bonnefooi

Qua populariteit en succes namen de Vlaamse jazzmusici de afgelopen jaren wat voorsprong op hun Waalse collega's. Toch zitten er ook over de taalgrens heel wat interessante bands, waaronder het kwartet Collapse met de uitstekende Jean-Paul Estiévenart op trompet. Geïnspireerd door zowel Noord-Afrikaanse muzikale idiomen als de rijke Amerikaanse jazztraditie, bevindt Collapse zich na enkele jaren activiteit nog steeds jammerlijk onder de radar. Op hun voorlopig enige plaat (uitgebracht op Igloo in 2010) zorgt de interactie tussen ritmesectie (bassist Lieve Van Pee en drummer Alain Deval) en de unisono kracht van trompet en altsax (Cédric Favresse) voor het meeste vuurwerk.

Mo'Avast Band - vrijdag 24 mei, Jazz Station

Italië stuurt enkele van zijn belangrijkste vertegenwoordigers naar Jazz Station in Elsene. Daar speelt op vrijdag de Mo'Avast Band van bassist Mauro Gargano, een kwartet met in de spits de altijd spectaculaire Francesco Bearzatti. Deze Italiaanse rietblazer is tot grote dingen in staat maar laat zich even goed verleiden tot toegankelijke projecten en muzikale grappenmakerij. Hoe dan ook, het publiek krijgt altijd waar voor zijn geld en zeker in een context als deze, waarin uptempo jazz en heldhaftige soleerpartijen hoogtij vieren.

Igor Gehenot Trio - vrijdag 24 mei, Flagey Studio 1

Igor Gehenot Trio (foto Kristel Merckx)
Igor Gehenot Trio (foto Kristel Merckx)
Igor Gehenot is niet de zoveelste jazzpianist die uit Wallonië komt aanwaaien, dat bewees de Luikenaar met zijn eerste cd 'Road Story' die in 2012 werd uitgebracht. De internationale jazzpers ging compleet overstag met lovende recensies en Gehenot is sindsdien dan ook hot. In zijn trio beschikt de amper 23-jarige pianist over een vijfsterren ritmetandem met Sam Gerstmans op contrabas en Teun Vebruggen op drums. Gevoelig als Bill Evans en driftig akkoorden rammend als de piepjonge Chick Corea, in Flagey kan men deze in Vlaanderen nog te weinig bekende pianist uitgebreid aan het werk zien.

Trio Grande - zaterdag 25 mei, KultuurKaffee

Een groot trio brengt grote muziek met zich mee. Trio Grande kan meer dan voldoende adelbrieven voorleggen maar toch blijft het gezelschap een eeuwig buitenbeentje, niet in het minst door de eigenaardige samenstelling. De fantastische Michel Massot op trombone en tuba, Michel Debrulle op drums en Laurent Dehors op sax en klarinet zorgen steevast voor een magische en stilistisch onbeschrijfbare verzameling muziekstukken, waarin humor en complexiteit met elkaar worden verweven. Na samenwerkingen met de Britse pianist Matthew Bourne (onder meer te horen op het album 'Hold the Line!') doet het trio opnieuw zijn ding in oorspronkelijke bezetting.

3Bas & Mâäk Project Electro - zaterdag 25 mei, Met-X

In het hoofdkwartier van Met-X staan zaterdag twee opmerkelijke bands op het programma. Eerst is het de beurt aan 3Bas, een kwartet met drie bassaxofonisten (Luc Mishalle, François Lourtie en Marti Melia) en een drummer (Jean Gnonlonfoun), dat met haar muziek vooral echo's uit Afrika laat weerklinken. Met Mâäk Project Electro staat er nog een tweede groep op het programma die niet meteen binnen conventionele muziekkaders past. Dat was al niet het geval voor Mâäk (of Mâäk's Spirit) an sich, het experimentele jazz- en improvisatiegezelschap onder leiding van trompettist Laurent Blondiau. Met dit Project Electro wordt Mâäk uitgebreid met drie dansers, die net als de musici zullen improviseren.

Wild Boar & Bull Brass Band - zaterdag 25 mei, Sint-Katelijneplein

Wild Boar & Bull Brass Band
Wild Boar & Bull Brass Band
Twee maanden geleden verscheen ‘Consume This’, het tweede album van de Wild Boar & Bull Brass Band (WBBbb). Opnieuw hoekig en funky, met uitgedachte en kort geknipte arrangementen zorgen de vier blazers, drums en bas voor een strak afgelijnde achtergrond voor de raps van mc Herbert Celis. Het soms wat arty concept bracht de groep eerder al op Couleur Café en Esperanzah, niet toevallig festivals die het ideale kader voor de zonnige energie van het Belgische zevental in huis hebben.

Youngblood Brass Band - zaterdag 25 mei, Ancienne Belgique

De echte grote doorbraak blijkt er voor de Youngblood Brass Band niet te komen, ondanks passages op Pukkelpop, Feest in het Park en Cactus. Toch blijft de combinatie van New Orleans brassbandmuziek en hiphop garant staan voor een energiestoot die zelfs een doorwinterde zoutpilaar in beweging krijgt, een verdienste waarmee de band door de jaren een stevige en vooral hondstrouwe fanbasis samengetoeterd heeft. In het geweld van de frontline van koperblazers en saxen en de achterhoede van percussie en sousafoon moet de verfijning het vaak afleggen tegen de finesse, zonder dat het resultaat banaal wordt. Integendeel: de groep schrikt er niet voor terug om klassiekers uit het traditionele New Orleans repertoire te integreren in een programma van eigen composities en covers van Michael Jackson en Stevie Wonder. Al jaren spreekt rapper-percussionist David Skogen van een nieuw album (de opvolger van het in 2006 verschenen ‘Is This a Riot?’). De plaat zelf zullen ze tijdens de Brussels Jazz Marathon nog niet mee hebben, maar de nieuwe single zal wel in de bagage zitten.

Meer over Brussels Jazz Marathon 2013


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.