Met het rijke aanbod van jazzfestivals in het Nederlandstalige landsgedeelte, zou een mens haast vergeten dat er ook nog live jazz te beleven valt aan de andere kant van de taalgrens. Neem nu het Jazz Gaume Festival: in een bucolisch decor in het hartje provincie Luxemburg heeft daar van 10 tot en met 12 augustus de 28e editie plaats van een muzikale driedaagse op de grens van jazz, blues, chanson en wereldmuziek.

Directeur Jean-Pierre Bissot en zijn ploeg zorgen telkens voor een aantal goede redenen om naar de Gaume streek te trekken. Extra troef deze zomer is dat er maar liefst vijf Vlaamse groepen op de affiche prijken: Myrddin, Hamster Axis of the One-Click Panther, Hijaz, Tuur Florizoone met MixTuur en het Brussels Youth Jazz Orchestra. Jazz mag dan wel buiten het politieke taaldebat vallen en de muzikanten mogen dan steevast elkaars gezelschap opzoeken, een crossover tussen Vlaams en Waals publiek is nog altijd eerder uitzondering dan regel.

Dat is spijtig want een festival als Gaume heeft wel degelijk heel wat originele invalshoeken, zoals de traditionele carte blanche. Dit jaar krijgen Fabrice Alleman en Stephan Pougin vrijgeleide. Uit de jonge jazzgeneratie zijn er Igor Gehenot en Hendrik Lasure. Andere jazzavonturiers op de affiche zijn het Blazin Quartet, Blue Monday People, Babelouze en Fabien Degryse. Het Deense Ibrahim Electric en de Belgisch-Marokkaanse groep GanSan grossieren in de meest doorgedreven mengvormen.

Trans-Atlantische blues wordt aangeboden door het duo Eric Bibb en Habib Koité en showtime is er met Viktor Lazlo en haar tribute aan Lady Satin, “My name is Billie Holiday”. Een ander, veel gewaagder eerbetoon is dat van Okamzik aan de rebelse chansonnière Colette Magny.

Voeg bij dit alles nog een uiterst gezellige sfeer, mede dankzij een ruim aanbod van streekproducten, waaronder de obligate ambachtelijke bieren, en er zijn argumenten genoeg om eens af te zakken naar de Gaume streek.

Meer over Gaume Jazz Festival 2012


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.