Van mainstream en bijna pop tot avant-garde, in Gent komt de jazzliefhebber altijd wel ergens aan zijn trekken gedurende de lente- en zomermaanden. Iedereen kent natuurlijk het prestigieuze Gent Jazz festival maar het zijn vooral de kleinere initiatieven zoals Citadelic en Jazz in 't Park die voor deze unieke Gentse situatie zorgen. Ham Sessions mag daarbij niet over het hoofd worden gezien.

Het mini-festival dat sinds 2006 in de tuin van saxofonist Michel Mast wordt georganiseerd, begon ooit als een try-out concert van het kwintet Wofo en was enkel toegankelijk voor buren en genodigden. Met het toevoegen van andere bands aan de affiche en het openstellen van de tuin voor publiek in het daaropvolgende jaar, groeide Ham Sessions uit tot een meerdaags evenement dat de muzikale zomer in Gent mee kleur geeft. Hoewel het programma overwegend jazzy kan worden genoemd, wil Ham Sessions zich niet de beperkingen van het etiket "jazzfestival" opleggen. Terecht ook, want blues, folk en wereldmuziek kwamen in het verleden net zozeer aan bod.

Talking Cows
Talking Cows
Dat organisator Mast steeds voor een divers en uitdagend programma zorgt, hoeft niet te verbazen - een rol als tenorsaxofonist binnen Flat Earth Society en het sinds lange tijd opgedoekte X-Legged Sally is dan ook uitsluitend voorbehouden aan zij die al eens graag buiten de lijntjes kleuren. In dat opzicht is het elektroakoestische kwartet Synaesthétic Trip hier perfect op zijn plaats. Deze hoofdzakelijk Franse band wordt geleid door drummer Edward Perraud, iemand die de voorbije jaren furore maakte met Das Kapital en het trio van pianiste Eve Risser (van het bejubelde album 'En Corps'). Met pianist Benoît Delbecq, contrabassist Arnault Cuisinier en trompettist Bart Maris verzamelde hij een indrukwekkend kwartet rond zich, dat bruusk schippert tussen compositie en improvisatie.

Een andere interessante band van buitenlandse makelij is het Nederlandse kwartet Talking Cows, geleid door saxofonist Frans Vermeerssen en pianist Willem Jan Vermeulen. Bij de pratende koeien is humor een constante - de hilarische promotievideo voor hun laatste album 'Almost Human' spreekt wat dat betreft boekdelen - maar het kwartet houdt bovenal ook van zinnenprikkelende jazz met een stevige hoek af. Hoe kan het ook anders wanneer de leden van deze band ervaring opdeden bij onder meer het Willem Breuker Kollektief, Bik Bent Braam en Corrie van Binsbergen.

Nordmann (foto: Grégoire Verbeke)
Nordmann (foto: Grégoire Verbeke)
De groep die natuurlijk niet op de affiche mag ontbreken is Wofo, het kwintet met Mast zelf op tenorsaxofoon, Mattias Laga op klarinet, Pieter Baert op piano, Xavier Verhelst op bas en Simon Raman op drums. Voor deze editie wordt Wofo uitgebreid met twee violen en een cello tot Wofo & Strings en zal het nieuw repertoire spelen, zoals steeds gecomponeerd door Verhelst. Voorafgaand mag Black Flower ten dans spelen. Het in 2011 opgerichte kwintet rond Nathan Daems werkt met zijn door Ethiopische muziek geïnspireerde jazz geregeld op de benen. De composities van de jonge saxofonist worden door zijn bandleden Fulco Ottervanger (clavinet), Simong Segers (drums), Filip Vandebril (bas) en Jon Birdsong (cornet) tevens tot bezwerende mantra's omgetoverd, helemaal in de geest van Mulatu Astatke en co.

Ook Afrikaans geïnspireerd is Shakara United, een Belgische band die haar eigen interpretatie brengt van afrobeat. Het tienkoppige gezelschap (met ex-leden van de Belgian Afrobeat Association) stelt in Gent haar debuutalbum voor en zal Ham Sessions 2013 tegelijk afsluiten. Met Nordmann en Sweet Defeat staan er nog twee bands uit eigen land op de affiche. Nordmann haalt zijn inspiratie uit alle muziek waarin improvisatie centraal wordt gesteld. Het kwartet won onlangs de jazzwedstrijd van het STORM! festival, terwijl het een jaar eerder al met de hoofdprijs ging lopen op de Muziekmozaïekwedstrijd tijdens Gent Jazz. Een band om in de gaten te houden. De leden van Sweet Defeat zijn het wedstrijdcircuit dan weer lang ontgroeid. Lode Vercampt (cello), Bert Dockx (gitaar) en Tom Wouters (klarinet) zijn met referenties van I Fiamminghi tot Flying Horseman niet vast te pinnen op een genre of stijl. Bij gebrek aan een beter etiket wordt de muziek van hun trioproject benoemd als kamerjazz. In de tuin van Michel Mast kan men daar in het Pinksterweekend zelf een oordeel over gaan vellen.

Meer over Ham Sessions 2013


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.