Voor de eerste tournee van 2014 sturen de JazzLab Series het trio OakTree samen op pad met rietblazer Joachim Badenhorst, een double bill die garant staat voor enkele avonden uiterst geconcentreerde muziek.

De muzikanten van OakTree ontmoetten elkaar tijdens hun lessen vrije improvisatie aan het conservatorium van Brussel. Flarden daarvan schemeren nog door op het debuutalbum van de groep, ‘A Dos d’âmes’ dat verscheen in 2012. Naast duidelijk gecomponeerde songs is het drietal van accordeonist Thibault Dille, zangeres Sarah Klenes en de Luxemburgse celliste Annemie Osborne daarop ook te horen in geïmproviseerde stukken die echter steeds toegankelijk blijven. Vaak kunnen die zelfs genieten van de dromerige sfeer van de gecomponeerde tracks. Die klinken op hun beurt dan weer uitgesproken melodisch en laten meer dan eens een nostalgische zolderkamerromantiek horen, waardoor OakTree sterk in de lijn van het Amerikaanse Tin Hat (Trio) komt te liggen. Wendbaar in het samenspel, elegant, maar niet zomaar luchtig, vertoeft de groep continu op kamermuziekniveau. Duidelijke invloeden van jazz, popsongs en Frans chanson worden mooi gemengd met dromerige walsen en scherpe accenten die voor een tangorandje zorgen.

OakTree
OakTree
‘A Dos d’âmes’ mag dan de eerste release van het drietal zijn, individueel hebben de muzikanten hun adelbrieven al langer klaar. Zo speelde Annemie Osborne samen met Kris Defoort en is ze actief in het trio van Mathilde Renault. Thibault Dille won in 2009 de Toots Thielemans Jazz Award (de prijs voor de beste jazz-alumnus van het conservatorium van Brussel) en was al te horen naast Maria João Mendes en Fabien Degryse. Sarah Klenes van haar kant passeerde na haar verblijf aan het conservatorium van Brussel, waar ze les volgde bij David Linx, nog aan dat van Parijs, is actief in straattheater en was te horen op de cd ‘Strange Fruit’ van Fabrizzio Cassol.

Voor de meeste concerten van haar JazzLab Series tour zal het trio systematisch uitgebreid worden tot een kwartet. In Antwerpen, Oostende en Sint-Niklaas komt euphoniumspeler en trombonist Michel Massot (Trio Grande) de gelederen versterken. In Geel, Kortrijk en Brugge speelt OakTree samen met de blinde vioolvirtuoos Tcha Limberger die zijn strepen verdiende bij onder meer Aka Moon, het Budapest Gypsy Orchestra en les Violons de Bruxelles en in Gent, Parijs en Luxemburg is het de beurt aan de Baskische multi-instrumentalist Kristof Hiriart.

Voor de Belgische concerten van de tour wordt de set van OakTree voorafgegaan door een soloconcert Joachim Badenhorst. Zijn jarenlang verblijf in New York hebben deze rietblazer een indrukwekkend adressenboekje opgeleverd en zo is hij een vaste klant geworden bij muzikanten als Samuel Blaser, Han Bennink, Thomas Heberer, Tony Malaby, Steve Swell en Hilmar Jensson.

Joachim Badenhorst
Joachim Badenhorst
De laatste jaren is Badenhorst echter meer en meer actief als solomuzikant. In die hoedanigheid was hij te horen op het in 2012 op Smeraldina-Rima verschenen album ‘The Jungle het Told Me’. Tijdens zijn tour in het kader van JazzLab Series zal Badenhorst zijn tweede solo-release voorstellen. Die wordt uitgebracht op Badenhorsts eigen Klein label, dat eerder al onderdak bood aan zijn Carate Urio Orchestra en een trio waarin Badenhorst te horen is naast Paul Lytton en John Butcher - de improv-saxgigant met wie Badenhorst elk jaar meer vergeleken kan en mag worden.

Net als zijn collega’s van OakTree is Badenhorst niet de man van de brute kracht. Waar het Belgisch-Luxemburgse drietal echter inzet op melodie en een duidelijke metriek, investeert Badenhorst vooral in geluid. Sleutelwoorden daarbij zijn beheersing, minuscule nuances en speciale technieken die hem in staat stellen het sonore vocabularium van de (bas)klarinet en de tenorsax uit te rekken tot in vaak onherkenbare regionen. Badenhorst paart een indrukwekkende techniek daarbij aan een flair voor opbouw, waardoor zijn muziek nooit een louter klankexperiment wordt. Evolutie, doorloop en vooral het nemen van de nodige tijd, maken van zijn soloperformances concerten die de aandacht van de luisteraar op verschillende fronten weet te prikkelen en vast te houden: een kwaliteit die niet iedereen gegund is.

Meer over JazzLab Series - OakTree, Joachim Badenhorst


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.