In de eerste helft van september heeft in het Théâtre Marni, in de schaduw van Flagey, het Marni Jazz Festival plaats dat dit jaar volledig in het teken staat van de cello.

Hoewel contrabaslegenden als Ron Carter, Ray Brown en Charles Mingus er wel eens vreemd mee wilden gaan, blijft de cello een in de jazz onderbelicht instrument. Desondanks zijn er enkele jazz- of jazzachtige muzikanten die naam maken op de viersnarige, zittend bespeelde strijker, zoals Erik Friedlander, Ernst Reijseger en Hank Roberts. Toch bewegen deze musici zich vaak in de jazzperiferie en zwerven ze heen en weer tussen vrije improvisatie, semiklassiek, wereldmuziek en jazz. Het programma van het Marni Jazz Festival ligt ook meer in deze lijn: cellisten die aan een genre niet genoeg hebben, uit de klassieke muziekwereld komen of speciale samenwerkingen opzoeken.

Dana Leong
Dana Leong
De openingsavond van het festival is in handen van de Amerikaanse cellist en trombonist Dana Leong. In zijn muziek vinden pop, jazz, wereldmuziek, klassiek en hiphop hun weg, wat mag blijken uit de gevarieerde lijst van muzikanten waarmee hij samenspeelde: van de weerbarstige saxofonist Henry Threadgill, over rapper Kanye West, tot jazzclassicus Wynton Marsalis, de IJslandse nimf Bjork en minimalist Ryuichi Sakamoto. Leong komt naar Brussel met zijn trio, waarin hijzelf te horen is op cello, trombone en effectpedalen, naast gitarist John Shannon en DJ Icewater op draaitafels.

Twee dagen later is het aan Sébastien Walnier, cellist in het orkest van De Munt en laureaat van Dexia Classics wedstrijd die als dertienjarige al in het bezit was van een eerste prijs cello. Hij wordt gekoppeld aan de Belgische gitarist Jeanfrançois Prins die momenteel in Berlijn woont en daar les geeft. Van Prins verscheen onlangs een zesde album ‘El Gaucho’, waarop de laatbloeier (hij begon pas op zijn zeventiende gitaar te spelen) zich opnieuw laat horen als een heel verfijnd en lyrisch spelend muzikant. Walnier en Prins presenteren in het Théâtre Marni hun band Blade Runner met naast de twee protagonisten ook Vincent Bruyninckx (keyboards), Bruno Castellucci (drums) en Bart Denolf (bas).

Een andere ontmoeting (15 september), maar dan in duobezetting, is er tussen celliste Kathy Adam en saxofonist Steve Houben: geen muzikale one night stand, want de twee kennen elkaar al jaren onder andere van uit de band Panta Rhei.

Laïla Amezian (foto: Jean-Luc Goffinet)
Laïla Amezian (foto: Jean-Luc Goffinet)
Naast bands of projecten waarin de cello een of de centrale plaats inneemt, wordt het programma vervolledigd door groepen waar het instrument als side man aanwezig is. Hoewel de plaats van de strijker in TriOde van de uit Marokko afkomstige zangeres Laïla Amezian niet zomaar te minimaliseren is. In de intieme triobezetting zijn de rollen van celliste Anja Naucler en percussionist Stephan Pougin namelijk niet zomaar te reduceren tot een begeleidende functie. Dat is overigens te horen op het eerder dit jaar verschenen album ‘TriOde’ waarop het drietal grossiert in heel exact uitgevoerde, emotionele beladen en Arabisch gekleurde muziek. Op het Marni Jazz Festival krijgt het trio het gezelschap van trompettist Laurent Blondiau (Mäâk) die ook op de plaat als gast fungeert.

Veel extraverter klinkt de muziek van de Chileense pianist, fluitist en gitarist Carlos Maza. Bij hem geen Midden-Oosterse mystiek, maar een Latijns-Amerikaanse vibe, die hij op zijn recentste plaat ‘Pueblo del Sol’ realiseert met een kwintet waarin plaats is voor familieleden Camila Maza op viool en (uiteraard)  Ana Carla Maza op cello.

Een speciaal optreden in het hele programma is dat van 8 september. Die avond staat in het teken van de in januari overleden Denis Van Hecke. Deze muzikant bouwde zijn eigen vijfsnarige cello, speelde zowel akoestisch als elektrisch en was met ondermeer Frank Wuyts te horen in de groep Musique Flexible. Wuyts zal in het Théâtre Marni en eerbetoon aan Van Hecke leiden met een band waarin ook Eric Longsworth, de cellist van het het World Kora Trio te horen zal zijn.

Meer over Marni Jazz Festival 2012


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.