Begin oktober trakteert kunstencentrum Hasselt de liefhebbers van prettig gestoord gitaarlawaai op een indrukwekkende double bill. Niemand minder dan Steve Albini komt optreden, met zijn chronisch tegendraadse band Shellac, en als kers op de taart wordt het voorprogramma verzorgd door The Ex, een groep Nederlanders die al 31 jaar alle muziekgenres in de blender gooit.

Shellac is al dertien jaar de uitlaatklep voor Steve Albini. Wie bij die naam geen belletje hoort rinkelen moet er zijn palmares als producer eens op na slaan: PJ Harvey, Nirvana, The Stooges, The Pixies en een twintigtal andere zulke kleppers. Zijn werk als gitarist is echter een stuk minder bekend: slechts een select clubje liefhebbers van prettig gestoord gitaarlawaai kent Big Black en Rapeman, zijn eerste twee bands.

Shellac
Shellac

Ook Shellac is niet bepaald een naam die je vaak op vaderlandse festivalaffiches zult zien prijken, want Albini en de minder bekende multitalenten Bob Weston en Tod Trainer spelen enkel de muziek waar zij zin in hebben, en wel precies waar en wanneer zij er zin in hebben. Tot nu toe heeft dat Shellac vier albums opgeleverd, verspreid over 13 jaar, en stuk voor stuk gevuld met gortdroge drums, strompelende baspartijen en schrille gitaren. Dat is dan ook precies wat het publiek in Hasselt kan verwachten.

The Ex
The Ex

The Ex komt geografisch gesproken van iets minder ver, maar met een carrière van 31 jaar heeft de Nederlandse band ondertussen toch bewezen uit langeafstandslopers te bestaan. Ze staan overigens niet toevallig in het
voorprogramma voor Shellac: Steve Albini is fan en zat in maart dit jaar nog achter de knoppen voor hun jongste album 'Catch My Shoe', waarop The Ex als vanouds een stoofpotje maakt van alle genres die zich aandienden. Deze keer smaakt dat stoofpotje onder andere naar garagerock, hypnotiserende Afrikaanse ritmes, feestelijke mariachi-achtige blazers en het soort repetitieve schrille gitaarwerk dat door Konono N°1 populair werd gemaakt. Live laat The Ex regelmatig de ruimte voor uitgebreide improvisaties, wat hun optredens soms iets minder toegankelijk maar wel altijd zeer energiek en inspirerend maakt.

Begin oktober haalt Kunstencentrum België in Hasselt deze twee bands dus in huis.En ook weer niet, want geheel in de lijn van Shellacs voorkeur voor uitdagende locaties vindt het concert plaats in het Open Circuit - Pand Koloniale Waren. Het concert is wel reeds uitverkocht.

Meer over Shellac & The Ex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.