Stilaan is het een traditie: voor het vierde jaar op rij wordt er in de Ancienne Belgique te Brussel het mini-festival Spot on Denmark georganiseerd. De uitgelezen kans om kennis te maken met wat er momenteel op muzikaal vlak leeft in Denemarken.

De bands die aantreden sprongen stuk voor stuk in het oog op het afgelopen SPOT-festival, dat jaarlijks in mei in Aarhus, Denemarken plaatsvindt. Ze zijn geselecteerd door enkele journalisten, programmatoren en andere muziek-professionals zoals dat heet en mogen nu hier hun kunnen komen bewijzen.

Chimes & Bells
Chimes & Bells
De eerste band het podium zal betreden is meteen een - naar Deense normen - erg atypische groep: Chimes & Bells: geen zangkoortjes of vrolijke riedels maar een eerder duistere sfeer ondergedompeld in melancholie. Centraal staat Caecilie Trier, de zangeres/celliste van het gezelschap. Haar zwaarmoedige stem en het meeslepende karakter van de cello geeft het geheel een trance-achtige hypnotiserende sluier mee. Ondanks het vroege uur en de on-Deense aard van de band, misschien wel het meest veelbelovende dat er die avond te ontdekken valt.

Tijd voor mannen met baarden: Cody brengt muziek die past bij hun uiterlijk: country-achtige popliedjes. Ook hier is de melancholie aanwezig - zeker als ze overschakelen op een akoestische setting, inclusief violen en (ook hier) cello’s - maar de thematiek is toch iets lichtvoetiger dan hun voorgangers. Hun songs doen regelmatig denken aan Bonnie ‘Prince’ Billy. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat ze ‘s mans voorprogramma al enkele malen hebben mogen verzorgen. Verwacht authentieke en eerlijke songs die niet te zwaar op de maag liggen. 

Ook The Kissaway Trail tekent present voor de Deense avond: zelf noemen ze Sonic Youth een grote invloed, maar op wat verloren gelopen venijnig gitaarwerk na is daar weinig van te merken. Dat betekent echter niet dat dit een slechte groep is, integendeel. Dat heeft de band intussen ook bij ons al enkele keren bewezen met onder andere een passage op Les Nuits Botanique. De band valt nog het best te vergelijken met Arcade Fire qua arrangementen en instrumentarium. Ze lijken wel af en toe moeite te hebben hun publiek van begin tot einde te boeien. De constante zweverigheid en de wat voorspelbare opbouw naar een climax zijn soms wat te doorzichtig om de boog constant gespannen te houden. Van zwaarmoedigheid hier echter geen sprake meer; dit stel hipsters beschikt over een zeer aanstekelijk enthousiasme en is allicht een ideale opwarmer voor de headliner van Spot on Denmark.

Efterklang (foto: Luca Venter)
Efterklang (foto: Luca Venter)
Die headliner is, bijna voorspelbaar, Efterklang. Zij mogen zich haast de peetvaders van de Deense muziek noemen, of althans de belangrijkste ambassadeurs ervan in het buitenland. Ze behoeven ook hier in België nog maar weinig introductie, en kunnen rekenen op bijval van zowel pers als publiek. Zo gewichtig de avond begon, zo uitbundig zal hij eindigen. Er wordt kwistig gestrooid met harmonieuze koortjes en de zweverigheid wordt ten top gedreven. Op de nieuwe CD ‘Magic Chairs’ is er iets meer elektronica geslopen in de muziek en ook live wordt hier veelvuldig mee gespeeld. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet té makkelijk aandoet en dat het hippie-gevoel wat getemperd wordt.

Misschien iets te voor de hand liggend en te groot om nog “veelbelovend Deens talent” te noemen, maar dat zal het publiek naar alle waarschijnlijk compleet worst wezen.

 

Meer over Spot on Denmark


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.