Met We Are O'pen serveert het Trix muziekcentrum een zeer gevarieerde dis. Op het indoor minifestival passeerden tot nu toe enkel Belgische bands, maar dit jaar zet zich voor het eerst een bescheiden internationalisering door. Ook wordt de affiche aangevuld met een gratis derde dag, waarop het Quadrofoon label zijn bands voorstelt. Aan afwisseling alvast geen gebrek, al zullen de liefhebbers van de betere techno hier waarschijnlijk hun gading niet vinden.

Sinds de legendarische metaltempel van Hof Ter Lo werd omgedoopt tot het Trix Muziekcentrum is het aanbod aan optredens in Antwerpen drastisch uitgebreid. Een rijk gamma aan groepen en genres parkeert de tourbus regelmatig in de koekenstad. De affiche van We Are O'pen is een weerspiegeling van dit gamma, al beperkt ze zich tot pop en rock. De aftrap wordt dit jaar op donderdag gegeven, met een gratis toegankelijke avond waarop een horde nieuwe gezichten hun opwachting maken. Het Quadrofoon label verzamelde enkele aparte maar erg interessante groepen om het weekend op gang te trappen. Hoewel ze op het promotiemateriaal allen het label 'NL' meekrijgen komen twee groepen wel degelijk uit België. Vooral het vierkoppige Joshua's Song speelt een thuismatch, deze Antwerpenaren spelen indierock met flink wat haar op en zijn druk bezig hun debuut te promoten. Ook The Reactionaries komen stevig uit de hoek en hun ongepolijste, rauwe sound zal bij menig (garage)rockliefhebber goed in de smaak vallen. Hooghwater en Shaking Godspeed gaan het eerder in de psychedelica zoeken en komen daar uitstekend mee weg. Als creatieve uitsmijter staat ook nog Charlie Jones' Big Band geprogrammeerd, een erg apart duo dat de ene keer met scherpe bluesrock komt aandraven en de andere keer een ukelele bovenhaalt om een folkdeuntje te spelen. De klasse druipt er echter vanaf bij al deze groepen, dus voor de meerwaardezoeker is deze avond een aanrader.

The Sore Losers
The Sore Losers
Het grote publiek zal waarschijnlijk de avonden daarop aan de deur staan, als de Belgische toppers hun opwachting maken. Vijf jaar na hun laatste plaat brengt A Brand een vervolg voor het aanstekelijke 'Hammerhead'. De kans dat ze van hun nieuwe cd 'Future You' enkele nieuwe nummers in primeur zullen voorstellen is erg groot. Wie dit kwintet al aan het werk zag, weet dat hun energieke poprock doorgaans garant staat voor een stomende set. Als de adrenaline toch goed zit, zullen The Sore Losers zich ook wel op hun plaats voelen. Sinds hun deelname aan de Rock Rally is hun ster snel rijzende. Waren ze tijdens dit rockconcours nog ietwat wisselvallig bij hun live optredens, dan is deze achterstand intussen in sneltempo weggewerkt. Op hun titelloze debuut klinkt meteen een volwassen band die bij momenten de vergelijking met de bluesrock van The Raconteurs kan doorstaan. Dat ze Cedric Maes, de frontman van het ter ziele gegane El Guapo Stuntteam, in hun rangen hebben zal hier vast niet vreemd aan zijn.

Broken Glass Heroes
Broken Glass Heroes
Wie bij Paramount Styles, met Scott McCloud (Girls Against Boys), opnieuw snoeiharde rock verwacht komt bedrogen uit. Met zijn nieuwe project speelt hij erg kalme akoestische muziek die door een recensent werd omschreven als 'dark wave electroacoustic rock'. Of hoe er voor elk subgenre wel een abstracte omschrijving kan verzonnen worden. Fans van de dromerige poprock waarmee bijvoorbeeld Arcade Fire zijn verhalen begeleidt zullen hier ook wel pap van lusten. Ook de laatste hoofdact, Broken Glass Heroes maakt muziek van de rustigere soort. Het verhaal achter deze groep is voor de meesten bekend: de makers van de zomerhit 'Benidorm Bastards' vroegen aan Tim Vanhamel en Pascal Deweze om enkele leuke retro deuntjes te schrijven om in het programma te kunnen gebruiken. Dit bleek de twee muzikale duizendpoten zo te bevallen dat ze maar besloten om meteen een volledige cd op te nemen. Het resultaat, 'Grandchildren Of The Revolution' werd een aanstekelijke popplaat die bij momenten vederlicht dan weer lekker rockend is.

Verderop de affiche staan nog een resem bekende en minder bekende namen, er zal plaats tekort zijn om deze groepen allemaal in de coulissen te zetten. Aan keuzes geen gebrek, voor wie er nog aan twijfelde: het muziekcentrum is o'pen. 

 

Meer over We Are O'pen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.