Het verdriet over het ter ziele gaan van een van de betere, noisy mathrockbands, El Guapo Stuntteam, heeft gelukkig niet lang mogen duren. Een kleine twee jaar nadat het licht uit ging en inmiddels enkele heren van de band ook al met Vermin Twins of Sore Losers hun muzikaal kunnen hebben laten zien, is er nu The Rott Childs. Energie en onstuimigheid zijn twee termen die in de smerige, arty mathrocksongs op het opvallend debuut ‘The Richess Will Come Thy Way: a Musical’ met gemak hun weg vinden. Want de manier waarop losbandigheid en melodieuze kracht elkaar in de hoekige gitaarstructuren en de schreeuwerige zangpartijen tegemoet komen, is indrukwekkend.

Over de audio

‘Levitation for the Children’ bevat een typisch stukje rekenkundig snaarwerk zoals bij een voorbeeldband als Fugazi terug te vinden is. Een langzaam inrollend reverbeffect trekt de aandacht waardoor een moddervette, funky groove met hakkende gitaar, loederbas en stampende drums meteen in de aanval kan gaan. En meteen gooit zanger Chuck Dexters er ook zijn schreeuwende frasen tegenaan om de punkspirit te vervolledigen: “you see the light that goes up tot my surprise destruction”, waarbij vooral de klemtoon op het laatste woord wordt gelegd. En het gaat voort. Gitaar en tierende stem hakken en hauwen om ter felst maar dat verhindert dit kwartet niet om een doordachte structuur op te zetten die eerst rechtdoor draaft, vervolgens als een kermismolen rondtolt en daarna heerlijk in elkaar stuikt om vervolgens nog sterker uit de hoek te komen. De energiebom is zo krachtig dat een volledige herhaling van dit patroon er gerust bijkan. Twee minuten lang vuurt het gezelschap al zijn woede op de luisteraar af.

En dan is het eventjes over met de drukte. Een bluesy soleerspel op gitaar, strelende jazzdrums en een rollende bas worden met waaiende effecten overstelpt. Een vage psychedelische roes ontstaat waarbij elk zijn eigen weg uitgaat. De gitaar klimt langzaam naar boven totdat drummer Wim Coppers het schijnbare einde van de song inzet door afwisselend zijn cimbalen aan te slaan. Alleen blijkt het nummer nog niet afgelopen, maar worden overstuurde gitaareffecten en ratelende geluiden ingezet om de waanzinnige rit helemaal te vervolledigen.

Meer over The Rott Childs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.