Poppy melodieën, freakende uitbarstingen, sjamaanse groepsgezangen en rootsachtig snaargetokkel – het heeft allemaal een plaats in het universum van Akron/Family dat tot leven kwam toen Seth Olinsky, Miles Seaton, Dana Janssen en Ryan Vanderhoof in 2002 naar New York City trokken vanuit Williamsport (Pennsylvania), Union Springs (New York) en Porterville (California).
Na drie platen, opgenomen in een homestudio in Brooklyn, verscheen in 2005 het titelloze debuutalbum op Young God Records, het label van Michael Gira. De band tussen de groep en hun baas lag echter niet alleen op zakelijk terrein. Nog in 2005 verscheen immers een split-cd waarvan Akron/Family de ene helft zelf volspeelde en op de andere te horen was als begeleidingsgroep van Gira (onder diens pseudoniem Angels of Light). Het samen opnemen beviel blijkbaar, want de groep was ook van dienst op Gira's plaat 'We Are Him' (2007).
De band met Gira betekende echter niet dat de groep niet verder timmerde aan de eigen weg, getuigde daarvan het in 2007 verschenen album 'Love is Simple'. Na de opnames van deze plaat verliet Vanderhoof de band, waardoor de groep sindsdien als trio opereert. In deze gedaante zijn ze ook te horen op het dit jaar verschenen 'Set 'em Wild, Set 'em Free', het eerste officiële Akron/Family album dat niet uitkwam op het vertrouwde Young Gods maar op Dead Oceans in de VS en Crammed in Europa.

Over de audio

Niet dat de heren van Akron/Family graag lastig doen, maar in de intro van 'River' zetten ze de luisteraar toch maar mooi op het verkeerde been. Waar valt nu de eerste tel van die vierkwartsmaat? Is de droge tik die regelmatig terugkeert (vanaf 0'05") de eerste, de tweede of de derde tel? Door de geleidelijk aan bijkomende ritmes en lijnen wordt duidelijk dat dit geluid de tweede accentueert.
Metrisch twijfelende luisteraars moeten zich door deze muzikale plaagstoot niet laten afschrikken, want vanaf de inzet van de eerste strofe, ontvouwt 'River' zich als een nummer waarin het trio van Akron/Family de klankenrijkdom de vrije loop laat. Na het sobere begin, neemt de song een bocht waarbij een marsdrum en later fluiten en twinkelende gitaren de richting aangeven. Even later nestelt het nummer zich terug in de repetitieve beginmodus, maar deze keer voorzien van een extra lang liggende bastonen en bijkomende gitaren die voor kleine schitteringen zorgen.
De volgende break is wat plotser, al was het maar omdat het tempo volledig verdwijnt in het open klinkende tussendeel dat gekleurd wordt door klaterend water, omzichtig gitaargetokkel en mistige klanken. Het is een mooi moment van terugschakeling en contemplatie, voor de marsdrum weer opduikt en het nummer, dankzij een heerlijk vol lopend geluid in de onweerstaanbare Akron/Family ambiance stort.

Meer over Akron/Family


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.