De roots van As Guests gaan terug tot in 1997. In essentie is het project een samenwerking samenwerking tussen de Tsjechische vibrafonist Miro Herak en de Slovaakse pianist Michal Vaňouček, wat niet belette dat in de loop van de jaren heel wat muzikanten bij de groep passeerden: bassisten Brice Soniano, Gulli Gudmundsson en Janos Bruneel en drummers João Lobo, Vinsent Planjer en Yonga Sun.

In 2004 won As Guests de Pim Jacobs Muziek Prijs en de Dutch Jazz Competition van het North Sea Jazz Festival. Een jaar later verscheen het album 'Enter As Guests' (met Bruneel en Lobo) en in 2008 de dvd 'Live in Belgium' waarvoor Lobo vervangen werd door Planjer.

Over de audio

Met de bezetting van vibrafoon, piano, bas en drums zal menig jazzliefhebber As Guests graag naast het Modern Jazz Quartet willen leggen. Niet helemaal ten onrechte, want de souplesse en het gesofisticeerde samenspel van de Amerikanen klinkt door bij hun Europese collega's. Thema's zijn meer dan melodieën, maar worden echte composities: samengesteld uit verschillende episodes en voorzien van relevante arrangementen. In 'Guanc' blijft het allemaal echter heel vanzelfsprekend klinken: dit is geen moeilijk doen, maar spelen met complexiteit en vooral die laten klinken alsof het allemaal geen moeite kost.

Bovendien schuiven arrangement en improvisatie meermaals naadloos in en uit elkaar. Dit is vooral goed te horen op het einde van de piano- en de vibrafoonsolo: zonder enige duidelijke aanwijzing belandt het kwartet meteen terug in het ensemblespel. 'Guanc' (een compositie van pianist Michal Vaňouček) wordt zo één lange en vanzelfsprekend klinkende trip die vervelt en verkleurt zonder dat de luisteraar er erg in heeft: een toonbeeld van individuele beheersing en secuur samenspel.

Meer over As Guests


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.