De heisa rond Battles blijft maar duren en dat hebben John Stanier (drums), Ian Williams (zang en keyboards), Dave Konopa (gitaar en bas) en Tyondai Braxton (zang, elektronica, gitaar en keyboard) zelf gezocht. Na drie ep's, in 2006 verzameld op 'EP C/B EP', verscheen enkele maanden geleden dan eindelijk het album 'Mirrored'. En de verwachtingen werden ingelost.
'Mirrored' werd, net als de ep's, uitgebracht op het Britse kwaliteitslabel Warp. Nu zijn ze daar met artiesten als Boards of Canada, Plaid, Prefuse 73 of Squarepusher één en ander gewend, maar een release van Battles blijft iets waarvan zelfs het stevigste huis van vertrouwen al eens door elkaar geschud kan worden. Bezoekers van live-shows van de groep kunnen bovendien ondervinden dat de muziek er ook op het podium staat. Het Dour Festival en de AB (tot tweemaal toe) hebben dat al aan den lijve mochten ondervinden. Strak, hoekig, koppig en met een flair voor afgemeten precisie en perfectie dendert de trein door. Zoals zoveel groepen het graag zouden willen kunnen.

Over de audio

'Tonto' is het op één na langste nummer van 'Mirrored'. De band neemt dan ook de tijd om opvallend ver uit te waaieren. Van de schijnbaar toevallig samengeplaatste elektronische klanken (die geleidelijk aan en versnellend in een groove kruipen) tot de stevige drive halverwege die de track bruikbaar maakt als soundtrack bij een autorace.
Bij het inzetten van de cimbalen klopt de beat niet en dat probleem wordt slechts en alleen verholpen door het verder laten versnellen van de elektronica. Wanneer die bijgebeend is, kan het nummer verder evolueren. Van een rechtlijnige uitbouw is bij 'Tonto' echter geen sprake. De muziek bouwt op, dunt uit, wordt onderbroken voor een oosterse melodie en vertraagt uiteindelijk om zich gedurende de laatste minuten terug te trekken.
'Tonto' is niet te horen op de MySpace van Battles en YouTube biedt slechts een fragment aan in een live-versie, opgenomen in Chicago op 14 juli 2007.

Meer over Battles


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.