Toen Cosmologic in 1999 boven de doopvond gehouden werd, was dat oorspronkelijk als een jazzgroep die zich ging verdiepen in het repertoire van modernisten als Ornette Coleman, Eric Dolphy en John Coltrane. Lang duurde deze focus op andermans werk niet, want op het eerste album, 'Staring at the Sun' uit 2000, waren uitsluitend composities van de groepsleden zelf te horen. Deze tendens werd verder gezet gedurende de daaropvolgende jaren en cd's 'Syntaxis' (2002) en het eenvoudigweg 'III' getiteld derde album uit 2005.
Dat de band door het grote publiek niet tot de bekende namen uit de jazzbusiness gerekend zal worden, belet niet dat de vakpers zich al lovend uitliet over hun muziek. Zowel algemene dagbladen als de Los Angeles Times en de San Diego Tribune en muziekmagazines als Cadence, Coda en Jazz Weekly staken reeds de loftrompet over dit eigenzinnig en wars van alle hypes roeiende kwartet.
Saxofonist Jason Robinson runt een eigen platenlabel (Circumvention Music) en was te horen aan de zijde van uiteenlopende artiesten als Eugene Chadbourne en Gerry Hamingway en de reggaezanger Eek-A-Mouse. Ook trombonist Michael Dessen was te horen bij deze laatste, maar hij werkte eveneens samen met Yusef Lateef en menige multimediale kunstenaar. Nathan Hubbard (percussie) besteedt dan weer veel tijd aan zijn eigen, 26-koppige Skeleton Key Orchestra en aan eigen composities, die variëren van grote orkestwerken tot stukken voor heel bescheiden bezetting, naast elektronisch werk en tapemuziek. Wanneer Hubbard niet als muzikant actief is, kruipt hij graag achter de knoppen om de functie van geluidstechnicus of producer op te nemen.
Bassist Scott Walton maakt Cosmologic compleet. Naast zijn werk bij George Lewis, Nels Cline en Toshiko Akiyoshi werkte Walton samen met dansers, dichters en regisseurs en is hij te horen in het Vinny Golia Quintet. Als pianist is hij actief met onder andere geïmproviseerde versies van Ives' virtuoze 'Concord Sonata' en net als Hubbard is hij niet vies van techniek en technologie, wat hem geregeld in de armen van multimedia en computerperformances drijft.

Over de audio

'Indianhead Canyon' is een compositie van drummer Nathan Hubbard en laat horen hoe de muzikanten van Cosmologic een uitgekiende structuur van meerstemmige thema's, tempowisselingen, asymmetrische maatsoorten en heimelijk geïntroduceerde tegenstemmen weten te verzoenen met muzikale vrijheid. Het groepsgebeuren, hoe strak ook, werkt nooit verstikkend en biedt steeds op tijd en stond ruimte voor de individuele muzikant. Enkele grote lijnen van de puzzel zijn te volgen bij In detail.
Op 'Indianhead Canyon' wordt Cosmologic versterkt met gitarist Al Scholl.

Meer over Cosmologic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.