Sami Sänpäkkilä is de 29-jarige, aan de filmschool afgestudeerde Finse geluidsarchitect die niet alleen onder het pseudoniem Es, maar ook als groepslid van Kiila en Velvolino naar buiten komt. Naar eigen zeggen begon hij in 1994 met zijn eerste geluidsexperimenten die hij met een eenvoudige viersporenrecorder opnam. Een jaar later nam hij de volgende stap en stampte hij Fonal Records uit de grond, tot op vandaag het enige officiële label van de Finse underground. Eind 2004 is hij de enige die daar op de loonlijst staat en dus verantwoordelijk voor de opnamesessies, het ontwerp van de hoezen en het onderhoud van de website. Een do it yourself attitude is hem dus als muzikant en zakenman niet vreemd. Sänpäkkilä runt het label vanuit zijn ouderlijk huis in Ulvila, waarnaast de drukkerij ligt waar het artwork van de releases (nu zo'n 30 in aantal) wordt gemaakt. Ook "warm en klein" is dus geen holle slogan voor deze Fin.

Over de audio

Dat Es' muziek een ambient karakter heeft, mag niet echt verbazen. Zelf zegt hij namelijk zijn beste muzikale luisterervaringen te hebben, 's nachts in bed met een hoofdtelefoon op. De muziek die hem het meeste raakt typeert hij als melancholisch en met een gevoel van eenzaamheid. Echt droevig maakt dit hem niet, hij zegt graag dat dergelijke muziek hem eerder hoop geeft. En afgaande op de muziek van zijn cd 'Kaikkeuden Kauneus Ja Käsittämättömyys' (De Schoonheid en het Onbegrijpelijke van Alles) valt dit best aan te nemen. Ondanks het subtiel, verfijnde, repetitieve en zachte karakter ervan wordt de muziek nooit zielig of droevig, hoogstens weemoedig. De cd bevat naast gebruikelijkere muzikale geluiden ook hamerslagen uit een naburig appartement, bruisende tabletten vitamine C, en pulsen die hij bekwam bij het downloaden van het programma SETI, dat NASA gebruikt om signalen uit de ruimte te analyseren.
'Sadepäivät' is het snelst evoluerende nummer van de cd. Voor gejaagdheid moet een rust zoekende luisteraar echter niet bang zijn. De combinatie van in en uit elkaar schuivende pianosampletjes, buisklokken, achterwaarts gespeelde geluiden, verleidelijke vrouwenstemmen, klotsend water en zoet kraken is hier van een sprookjesachtige schoonheid die eender welke barbaar zal temmen. Muziek uit onpeilbaar mythische dieptes, voor gewone stervelingen.

Meer over Es


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.