Het eerste album van het duo Michael (Mick) Flower (Vibracathedral Orchestra, Sunroof, Michael Flower Band, Sunburned Hand of the Man) en Chris Corsano (Paul Flaherty, Thurston Moore, Jim O'Rourke, Nels Cline, Evan Parker, Sunburned Hand Of Man, Keiji Haino, Joe McPhee, Christina Carter en Björk) werd opgenomen begin 2006. De twee speelden toen al een jaar samen nadat Corsano naar Engeland verhuisd was. 'The Radiant Mirror' verscheen het label op Textile en laat Flower horen op shaahi baaja, een siterachtig instrument.
Op de opvolger 'The Four Aims' houdt Flowers voorkeur voor exotica stand en speelt hij naast elektrische gitaar en shahi baja ook tanpura en orgel. Corsano van zijn kant is naast zijn vertrouwde drums en een hele reeks percussie-instrumenten ook in de weer met cello en melodica.

Over de audio

'The Three Degrees of Temptation' vloeit voort uit de stevige openingstrack 'I, Brute Force?'. De geluidsmuur die het eerste nummer kenmerkt wordt hier wat naar beneden gehaald met een hallucinant klankspektakel tot gevolg: geen grote effecten of bewegingen, maar wel constante actie; geen vast metrum of herhaalde melodieën, maar een klankbeeld waarop geen vat te krijgen is.
De uitgesproken oosterse inslag van 'The Three Degrees of Temptation' wordt enerzijds veroorzaakt door de nazinderende toonhoogtes van de klankschalen en andere percussie-instrumenten en anderzijds door de jengelende snaren waarbij de toonhoogtes fladderen en de klank lijkt te zoemen als een vlieg.
De muziek groeit voorzichtig aan tot 2'35" waar het totaalgeluid wat uitgeklaard wordt. Snel volgt er echter weer een (geleidelijke) beweging vooruit, waarbij de klankschalen op 2'56" voor een klokachtig effect zorgen.
Vanaf 4'30" wordt er weer afgebouwd en even later (rond 4'47") wordt het geluid opvallend licht: de tromklanken worden helemaal ingeruild voor mistige cimbalen. De drogere percussiegeluiden komen later terug en gaan vanaf 6'25" vaste vorm aannemen: er duikt warempel regelmaat op, waardoor zelfs de suggestie van een vast tempo ontstaat, alvorens de track in alle vaagheid wordt neergelegd, waarbij alleen de zachtste klanken overblijven.

Meer over Flower-Corsano Duo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.