Franco Saint de Bakker, de band rond gitarist Elko Blijweert, groeit aan dezelfde "in de marge van de jazz" boom als de Flat Earth Society van Peter Vermeersch. Zoals achter Blijweerts naam een klein peloton andere groepen en artiesten gezet kan worden (ex-Kiss My Jazz, Dead Man Ray, Rudy Trouvé), zo is dat ook het geval voor zijn collega's bij Franco Saint de Bakker. Drummer Karel De Backer maakte het mooie weer bij Dead Man Ray, Filip Kowlier en Gabriël Rios; klarinettiste Saar Van de Leest is bekend van bij Traktor; Joris Caluwaerts leende zijn keyboarddiensten aan Zita Swoon en The Go Find, trompettiste Sigrid Van Rosendaal komt uit de muzikale entourage van Rudy Trouvé; altsaxofonist Frans Van Isacker kan tegen het lijf gelopen worden in verschillende jazzcombo's en bassist Thomas Sainderichin is een leerling van Piet Verbiest en Filip Aerts. De band ontstond in 1999 als het project waarmee Elko Blijweert afstudeerde aan de Antwerpse Jazz Studio en geleidelijk aan vormde zich de bezetting zoals die nu is. Dat jazz een gegeerde voedingsbodem is voor deze band, zal bij het beluisteren ervan snel duidelijk worden, net als het feit dat met deze traditie heel los omgesprongen wordt. De nadruk ligt bij Franco Saint de Bakker immers niet zozeer op solo's, maar wel op het groepsgeluid en de arrangementen van songs uit het rock- en het minder bekende jazzrepertoire.
De groep heeft iets met de Brusselse AB, want niet minder dan drie cd's werden er opgenomen en dragen dan ook terecht de titel 'Live at the Ancienne Belgique': de CD-R uit 2002, de eerste officiële release (opgenomen in 2004, uitgebracht een jaar later) en de nieuwe cd (2006).

Over de audio

'Foundation' is een compositie van Franco Saint de Bakker-opperhoofd Elko Blijweert in samenwerking met Joris Caluwaerts. Hoewel het stuk vrolijk heen en weer springt tussen science fiction, zwoelere sferen en een soepele, jazzachtige drive, kreeg het van de componist toch een duidelijke structuur mee. Wie wil kan er zelfs een spiegelstructuur in horen (zie In detail). Hoe dan ook maakt het stuk duidelijk hoe effectief Blijweert met het potentieel van Franco Saint de Bakker omspringt. Door het mooi combineren van instrumentkleuren ontstaan er contrasterende sferen die ook zonder inzicht in de typische structuur tot de verbeelding spreken. De manier waarop artificiële keyboardklanken vermengd en gecombineerd worden met elektrische (gitaar) en akoestische instrumenten (trompet en trombone) getuigt niet alleen van een rijke verbeelding, maar ook van een grote aanleg voor dosering. Het maakt 'Foundation' tot een track die indrukwekkend wordt, zonder dat grove middelen bovengehaald worden.

Meer over Franco Saint de Bakker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.