Koperensemble is een bezetting die men maar zelden tegenkomt, maar dit is er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Belgian Brass is samengesteld uit de beste koperblazers van het land. Al de muzikanten zijn allemaal wel ergens solist .Het ensemble bracht verleden jaar zijn eerste veelbelovende cd uit die meteen hoge verwachtingen stelde voor hun volgende plaat. Met een aantal concerten dit najaar zetten ze in alle geval de juiste toon.

Over de audio

Canzon Duodecimi Toni van de Italiaanse componist Giovanni Gabrieli is een absolute klassieker voor het koperensemble. Deze muziek werd geschreven in het jaar 1597 voor het San Marco in Venetiƫ waar in die tijd een uitgebreid koperensemble de kerkelijke diensten opluisterde. Deze polyfone muziek diende als begeleidingsmuziek bij de plechtige intrede voor de Dogen in de Dom. Na al die jaren wekt deze muziek nog steeds deze sfeer op.

Canzon Duodecimi Toni is onderdeel van de Carea Symphoniae die Giovanni Gabrieli voor de Dogen van Venetiƫ schreef. De muziek diende om de welstand van de heersers en de stad te illustreren tijdens de plechtigheden in het San Marco. Dit is dan ook een schoolvoorbeeld van plechtige muziek. Het muzikale verloop is behoorlijk complex: een aantal thema's binden op een polyfone manier de strijd met elkaar aan. Dit wil zeggen dat iedere stem evenwaardig is aan de andere en dat iedere stem onafhankelijk van de andere ontwikkelt, zonder echter ooit de tonaliteit te verlaten. Dit verloopt nog niet volgens de geijkte patronen van de latere fuga, maar toch kan men al enkele kenmerken van dit genre opmerken. De uitvoering is van de bovenste plank. Vooral de opvallend natuurlijke frasering blijft verbazen tijdens het volledige werk. Het werk van Gabrieli is door een gebrek aan goede koperensembles een beetje in de vergeethoek terechtgekomen, maar met dit ensemble heeft deze componist prima bondgenoten gevonden om zijn roem terug naar de vroegere hoogtes te brengen.

Meer over G. Gabrieli


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.