Niets dan lovende woorden over het werk van GaBLé. Het Franse combo zet de mixer in zijn eigen hyperkinetische knip- en plakcreaties, noemt het “Luxury DIY” en raakt zowat elke denkbare muziekstijl aan zonder zijn eigen identiteit te verloochenen. Album ‘WHo TeLLS you’ mag dan ook met recht en rede een muzikale mallemolen genoemd worden, maar houdt vast aan een leuke, avontuurlijke esthetiek. Verknipt en vlot zijn twee passelijke termen, want een op kleine drie kwartier worden er twintig leuke tracks doorgedraaid.

Over de audio

‘WHo TeLLS you’ is niet enkel een toonbeeld van de gekte en muzikale humor van GaBLé. Niets is wat het lijkt. In feite is het vrij agressief klinkende nummer een groot taalspel. En spelen met taal doen deze heren graag, zoals de typografie van hun werk doet vermoeden. Snel scanderende punkfrasen worden begeleid door gekke percussieritmen op potten, pannen, borstels, zelfgemaakte snaarinstrumenten en even zelfs een sample van een blaffende hond. Het geheel is vrolijk en spichtig. Een korte, ruwe gitaarriff eronder en de muzikale speeltuin is compleet. En al even plots en wild als GaBLé uitpakt, breekt het zijn spel weer af met een langzame, slepende blazertoon.

Dat tiktak spelletje wordt een anderhalve minuut aangehouden tot zowat alle zinscombinaties met “king, Queen, me” en “you” gemaakt zijn. Een instrumentaal stuk vol afwisselende percussie mondt vervolgens uit in een psychedelisch bubbelend, verwachtingsvol stukje gestoorde elektronica. Zo wordt een brug gebouwd naar de tweede fase van ‘WHo TeLLS you?’. En dan verlaat GaBLé helemaal het pad van de logica. Met een rondtollende achtergrond worden alle rijmwoorden nog eens willekeurig door elkaar gehaspeld in een heerlijk geschifte mallemolen (waarin de hond weer opduikt), die later toch weer netjes gebonden wordt door de ritmische percussie. Logica is duidelijk ver zoek, hoewel niet valt te ontkennen dat de speelvogels toch een prettige structuur in dit dolle nummer hebben gestoken.

Meer over GaBLé


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.