Hijaz is zonder twijfel het bekendste Belgische ensemble dat jazz vermengt met mediterrane muziek. Onder aanvoering van de Belgisch-Griekse pianist Niko Deman en de Tunesische udspeler Moufhadel Adhoum bracht de groep ondertussen twee uitstekende albums uit waarvan het laatste (‘Chemsi’) vorig jaar verscheen op Zephyrus. Ook in het buitenland begint men Hijaz stilaan op te pikken, want naast lovende recensies in internationale magazines werd de groep vorig jaar ook uitgenodigd voor een performance in het bekende Nederlandse tv-programma Vrije Geluiden.

De groep bestaat naast Deman en Adhoum ook nog uit de percussionisten Chryster Aerts en Azzedine Jazouli en de Armeense dudukspeler Vardan Hovanissian. Contrabassist van dienst bij Hijaz is momenteel Rui Salgado, die Vincent Noiret (die het tweede album nog mee opnam) opvolgt. Op ‘Chemsi’ maken tevens een hele rits gastmuzikanten hun opwachting, waaronder zigeunerviolist Tcha Limberger.

Hijaz is te horen tijdens het Festival Acoustic in Mortsel op 1 juli en tijdens Gaume Jazz op 12 augustus in het Luxemburgse Rossignol.

Over de audio

De titeltrack ‘Chemsi’ is een compositie van Moufadhel Adhoum en draagt een onmiskenbare Hijaz-signatuur. Na een korte intro waarin gastmuzikant Houssem Bel Kadhi de klaagzang van de ney (of nay, een eeuwenoude Arabisch-Perzische fluit) laat weerklinken, volgt een stevig thema met Arabische metriek, ingeleid door de ud. De invloed van de jazz steekt al meteen de kop op wanneer zowel de ney als de piano wat soloruimte krijgen. Het stuk valt even helemaal stil wanneer de dramatische lijnen van violist Tcha Limberger hun intrede doen. De Belgsiche zigeunermuzikant wordt doorheen de plaat duidelijk als een troef uitgespeeld en ook hier mag hij het hoogste woord voeren, door op te bouwen naar een vurige herneming van het thema.  

Meer over Hijaz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.