Het kwintet rond de Tunesische oudspeler Moufadhel Adhoum en de Belgische pianist Niko Deman bracht in 2008 op zijn debuutalbum ‘Dunes’ enkele uiteenlopende invloeden op een respectvolle manier bij elkaar. Arabische en Noord-Afrikaanse geluiden werden er gekoppeld aan elementen uit de jazzmuziek en dat op een manier die de eigenheid van elk van die invloeden onderschrijft.

De groep bestaat naast Niko Deman en Moufadhel Adhoum uit bassist Chris Mentens en de percussionisten Azzedine Jazouli en Chryster Aerts. Een regelmatig terugkerende gast is doudoukspeler Vardan Hovanissian die tegenwoordig echter volledig deel lijkt uit te maken van Hijaz, wat van deze groep dus een sextet maakt. In mei 2010 tourden ze doorheen Vlaanderen in het kader van Jazzlab Series. Hierdoor passeerde de groep ook in de concertstudio van het Kortrijkse cultuurcentrum. Daar werden niet alleen stukken uit hun eerste album gespeeld, maar ook enkele nieuwe composities. Bij Kwadratuur zijn we er natuurlijk als de kippen bij om een opname hiervan exclusief voor te stellen, want dit is Hijaz anno 2010.

Over de audio

Oudspeler Moufadhel Adhoum schreef de gejaagde compositie ‘Sidi Bou Said’, die begint met een scherp en onverwacht thema van de fluit. In vergelijking met de stukken op ‘Dunes’ komt Hijaz hier een stuk rauwer voor de dag. Het toont nog maar eens aan dat de groep zijn invloeden niet gaat kneden tot een gladde mix. Het middenstuk is gereserveerd voor de jazz, met een vrij opgewekte begeleiding die contrasteert met het ruwe thema. Vardan Hovanissian is vervolgens de eerste solist op zijn traditioneel Armeens rietblaasinstrument, de doudouk (of duduk), terwijl de rest van de groep het tempo hoog houdt. Wanneer Moufadhel Adhoum het van zijn solerende collega overneemt maakt de groep een brugje naar een andere toonaard, tot het thema vrij onverwacht opnieuw wordt ingezet en de cirkel rond is.

Meer over Hijaz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.