Muziek in de renaissance was erg vaak programmatisch opgevat. Dat wil zeggen dat de muziek heel concreet taferelen uit het dagelijkse leven uitbeeldde of zich erdoor liet inspireren. Composities rond oorlog en vrede zijn dan ook niet zeldzaam en het is rond dit thema dat de cd 'Bellum et Pax' (Eufoda 1372) van de Capilla Flamenca, het gregoriaans ensemble Psallentes en het blazersensemble Oltremontano gaat. De cd volgt het uitgebreide schema van een Latijnse mis, een mis zoals die in de vijftiende eeuw opgedragen zou kunnen zijn bij het begin van een veldtocht. Gregoriaanse gezangen vormen het skelet maar naar renaissance gewoonte worden die hier ook aangevuld met vocale of instrumentale composities.

Over de audio

De cd sluit af met enkele vocale en instrumentale motetten van verscheidene componisten die de vrede bezingen, als een soort van naspel na een mis gewijd aan (de goede afloop van) de oorlog. Deze afsluiter is het 'Benedicamus', een lofzang van Christus en tegelijkertijd een zegening waarmee de eredienst werd afgesloten.

We zouden deze track niet aanbieden zonder een prachtige uitvoering, zowel van de Capilla (let op de zuivere en rijke countertenorstem) als van Oltremontano, met zijn verzorgde, egale en diepe klank in de trombones. Dit korte berustende, rustige afsluiter mag als voorsmaakje dienen voor een cd met een gevarieerde en knap uitgevoerde selectie renaissancemuziek.

Meer over Jacob Obrecht


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.