De Amerikaanse componiste Julia Wolfe werd geboren in 1958 in Philadelphia. Ze studeerde aan het Residential College van de University of Michigan en aan de Yale School of Music. Naast compositie volgde ze ook opleidingen stemvorming, dans en theater.

In 1987 was Wolfe samen met Michael Gordon en David Lang een van de oprichters van Bang on a Can en tot op vandaag zijn deze drie verantwoordelijk voor de muzikale koers van de organisatie. In opdracht van het Settembre Musica Festival in Turijn schreven Wolfe, Gordon en Lang samen de stripopera 'The Carbon Copy Building', in samenwerking mey striptekenaar Ben Katchor.

Wolfe's schreef stukken voor solisten, kamermuziek, orkestwerken en elektro-akoestische bezetting, al dan niet in opdracht van of voor het Kronos Quartet, het Asko Ensemble, accordeonist Guy Klucevsek, musikFabrik of het Trio Mediaeval. Haar muziek was te horen op grote podia en festivals, zoals het Kennedy Center, Carnegie Hall, Lincoln Center, het Holland festival en Tanglewood.

Over de audio

Het hoofdbestanddeel van 'Arsenal of Democracy' uit 1993 is een reeks herhaalde noten. Nu eens zijn die heel kort en komen ze razendsnel na elkaar, dan weer klinken ze verder uit elkaar waardoor het opgeroepen beeld varieert van een stippellijn tot een reeks streepjes of geïsoleerde punten.

Deze veranderende figuur wordt aangevuld met minder dominante formules als inschuivende klanken, twee elkaar afwisselende noten, een korte, dalende lijn of een snel golvende beweging. Door ook deze motieven te manipuleren en de orkestratie aan te passen ontstaat een steeds evoluerend klankbeeld, vaak zelfs in verschillende lagen, waardoor de luisteraar het raden heeft naar het echte tempo van het stuk.

Meer over Julia Wolfe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.