Kettel, op zijn paspoort staat Reimer Eising, is 25 jaar, maar heeft een staat van dienst waar oudere collega's jaloers op zijn. Zijn muzikale reis begint bij het mysterieuze Kracfive Label, een label dat voor muziekverzamelaars is wat Atlantis is voor archeologen. Meteen na zijn eerste albumrelease 'Dreim' in 2001, wordt hij door de grote poort binnengehaald bij het toonaangevende Planet Mu. Ondertussen geeft hij ook nog werk uit op een dozijn andere labels tot hij een eerste artistiek rustpunt vindt bij zijn eigenste Sending Orbs. Op dat moment wint Kettels geluid ook aan uniciteit. Waar hij daarvoor nog schatplichtig was aan de melodieuze kant van Warp (o.a. Aphex Twin en Plaid), vaart Eising op 'Through Friendly Waters' (2005) zijn eigen weg. Hij laat het repetitieve van elektronica achter zich en integreert echte songstructuren in zijn tracks. Deze nieuwe richting is ook te horen op 'My Dogan' (2006) en 'Whisper me Wishes' (2007). Ondanks de meer poppy melodieën en klassieke uitweidingen, behoudt Kettel toch sterke elektronicasound; een Nederlander blijft altijd trouw aan zijn roots.

Over de audio

'Napels Vluchtplan' is misschien de meest sferische compositie die Kettel voor zijn laatste album neerschreef. Er zijn nauwelijks beats te bespeuren. Het is hier dat Kettel zijn vergelijking met componisten als Debussy of Arvo Part verdient. Meer hedendaags kan men het vergelijken met de arrangementen van Helios' 'Eingya', die prachtplaat van vorige jaar.
Nog net geen drie minuten duurt de schoonheid van 'Napels Vluchtplan'. De scène zou die van een luchthaven kunnen zijn, een limbo waarin nostalgie en verwachting in het nu vervagen. De afsluiter van 'Whisper me Wishes' klinkt als een vlucht naar de zon met alle hoop en blijde verwachting die aan een vlucht vooraf gaan, minutieus muzikaal vertaald. Een pizzicatospeelstijl geeft het puntige weer van eerste zonnestralen die door de wolken priemen. De strijkers zorgen voor een geruststellende loomheid die een mooie reis aankodigt of het vooruitzicht van thuis te komen. Een piano begeleidt u naar het check-in point. De strijkers wellen op. In de verte weerklinkt nostalgisch al (of nog) een klarinet zwanger van herinneringen aan mooie tijden. Inderdaad, 'Napels Vluchtplan' is een song die uitnodigt tot een lyrische gemoedstoestand. Luister en beleef.

Meer over Kettel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.