Na ‘Serious Outtakes’ uit 2009 is het in april 2011 verschenen ‘Sauce’ de tweede ep van het vanuit Nederland opererende duo Knalpot. Raphaël Vanoli (gitaar, keyboards en elektronica) en Gerri Jäger (percussie en elektronica) ontmoetten elkaar in Amsterdam, hoewel geen van de twee Nederlandse wortels heeft.

Die van Gerri Jäger liggen in Oostenrijk, waar hij zijn muzikale loopbaan begon bij de blaaskapel Musikkapelle Oetz in Tirol, vanwaar hij later in de hardcore band State of Mind en de metalgroep Host of Darkness belandde. Pas daarna maakte hij een zwaai richting de jazz en de geïmproviseerde muziek. Jäger is naast zijn bezigheden bij Knalpot ook actief in EKE, Dutch, The Black Napkins and Whale Oil en speelde daarnaast samen met onder andere Wolter Wierbos, Han Bennink, Ab Baars, Samuel Blaser, Colin Stetson en Marc Ducret.

Vanoli studeerde jazz (en later klassieke gitaar) een het conservatorium van Amsterdam, maar net als bij Jäger begon het voor hem helemaal niet bij de jazz. De Frans-Duitse gitarist groeide op met grunge en metal en belandde in de studierichting jazz omdat er toen nog geen rockopleiding bestond. Alleen jazz en klassiek, waarmee de keuze (althans zijn aanvankelijke) snel gemaakt was.

Over de audio

Het vertrekt allemaal vanuit een oereenvoudig baspatroon van drie noten. Dat vormt het fundament voor een trage opbouw, waarbij geleidelijk aan elektronica en gitaarklanken toegevoegd worden. Af en toe wordt het geluid wat steviger en helderder, maar even snel trekt de muziek zich terug in haar beginsfeer.

Pas vanaf 2’19” zorgen een geritmeerde baslijn en een duidelijke drumgroove voor een serieuze ommezwaai. Het afwisselen van deze afgelijnde episode en de meer zweverige beginmodus vormt de basis voor de rest van het stuk dat verder uitgebouwd wordt met nieuwe passages en harmonische veranderingen alvorens op 5’18” definitief terug te keren naar de vrij zwevende beginsfeer.

Meer over Knalpot


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.