La Fanfare du Belgistan staat in de rijke traditie van de nationale orkesten. Alleen is deze fanfare geen symfonisch orkest en is hun thuishaven het fictieve Belgistan in Oost-België. Dat belette de zevenkoppige bende blazers en percussionisten niet om cultureel ambassadeur te gaan spelen in Frankrijk, Spanje, Italië, Canada, China en de VS.
Een eerste, titelloze cd verscheen in 2004 en werd een jaar later gevolgd door een cd/dvd waarop de Fanfare du Belgistan te horen was in combinatie met de Franse groep Les Ogres de Barback. Het zou niet de laatste samenwerking van de groep worden, want in 2007 nam de fanfare ‘Néry et le Belgistan’ (met zanger Néry) op voor de Franse tak van de major EMI. Voor haar voorlopig laatste plaat nam de groep het heft in eigen handen en ‘Musiques et danses du Belgistan’ verscheen in eigen beheer.
La Fanfare du Belgistan bestaat uit saxofonisten Tom Manoury, Manuel Roland en Grégoire Tirtiaux ; trompettist David Picard ; sousafoonspeler Manu Loriau en percussionisten Abdelhadi Erribahi en Jérémie Mosseray.

Over de audio

La Fanafre du Belgistan afdoen als een stevige feestbende is de groep onderschatten. Zeker, ‘Melnik’ is onweerstaanbaar dansbaar, maar tegelijkertijd heeft de muziek ook meer in zich. Het knap evoluerende arrangement en de gemene stekels in de metriek laten horen dat La Fanfare de Belgistan meer kan doen dan louter ambiance brengen. De metrische plaagstoten vallen vooral op in het B-deel van de Balkanmelodie. Hier wordt het binaire metrum van het A-deel (perfect te volgen door consequent tot twee of vier te tellen) verlaten, waardoor de meetikkende luisteraar in het tweede deel steevast op het verkeerde been wordt gezet.
De Oost-Europese melodie wordt door La Fanfare du Belgistan verder opengetrokken naar andere windstreken, meer bepaald naar het zuiden. Dit valt het best op door het kletterend geluid van de karkabas (metalen castagnetten uit de Marokkaanse gnawa-muziek) die goed hoorbaar zijn bij het begin van de solo van de altsaxofoon.

In detail

00:10
Binair A-deel
00:30
Tegenwringend B-deel, bovendien in een andere toonaard
00:43
Riff van baritonsax met solo van vervormde altsax en duidelijk hoorbare karkabas
01:02
Verandering van toonaard, intrede van sousafoon en andere percussie
01:22
Terug gewone toonaard, maar baritonsax neemt vrijheid vanaf 1’31”
01:41
Baritonsax krijgt soloplaats
02:01
Tegenwringend B-deel
02:14
Binair A-deel

Meer over La Fanfare du Belgistan


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.