Gitarist, componist en mandolinespeler Larry Polansky werd geboren in 1954. Na tien jaar les gegeven te hebben aan Mills College, verplaatste hij zijn pedagogische activiteiten naar Dartmouth College in Hanover, New Hampshire, waar hij elektro-akoestische muziek doceert, mee de elektronische studio leidt en departementshoofd is.
Hij maakt deel uit van het componistencollectief Frog Peak Music dat zich toelegt op het verspreiden en beschikbaar stellen van experimentele muziek: partituren, opnames en publicaties van o.a. Alvin Curran, Anthony Braxton, Lou Harrison, Frederic Rzewski en tientallen andere componisten. Polansky was in de jaren '80 een van de schrijvers van HMSL (Hierarchical Music Specification Language), een computerprogramma dat gebruikt kan worden als real-time elektronisch element bij live uitvoeringen. Muzikanten als Nick Didkovsky, James Tenney en Pauline Oliveros maakten gebruik van deze toepassing.

Over de audio

'Preamble' is het eerste deel van het drieluik 'For Jim, Ben and Lou' dat Polansky schreef en opdroeg aan Jim Tenney, Lou Harisson en Ben Johnston. De aangepaste stemming (afwijkend van de meestal gebruikte tonen, zoals bekend van vb. de toetsen van de piano) verraadt zich hier vanaf 0'18" en wordt later nog duidelijker door de dissonanten en de melodische afwijkingen (de melodie lijkt te schuiven). Dit zorgt voor een verwrongen klankbeeld dat echter bijzonder toegankelijke en esthetisch gaaf blijft. De zachte golving en de regelmatige ritmiek geven de muziek zelfs een sensueel karakter, een effect dat nog verstrekt wordt door de zachte en bij momenten omfloerste klank van de homogene snaarbezetting (harp en gitaar).
Grote muzikale gebaren blijven uit en het verloop van 'Preamble' wisselt tussen herhaalde noten en kleine melodische bewegingen zonder opvallend repetitief te worden. Daarvoor zijn de veranderingen en de melodische en harmonische spanning te dominant.
Een opname van het hele werk 'For Jim, Ben and Lou' zal, samen met andere stukken van Polansky, op cd verschijnen bij New World Records. De release van het album is voorzien in het najaar van 2010 en voor deze plaat krijgt het gitaarkwartet ZWERM versterking van slagwerker Jeroen Stevens, harpiste Jutta Troch, elektronicamuzikant Stefan Prins, het saxofoonkwartet [sic] en Larry Polansky zelf.
Deze niet-gemasterde opname is (momenteel) niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Larry Polansky


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.