De Russische componist Leonid Polovinkin (1894-1949) studeerde piano en directie aan het Moskouse conservatorium en werd er later docent orkestratie en analyse. Hij was jarenlang als componist en dirigent verbonden aan het Central Children’s Theatre in Moskou.
Recent verscheen bij Fuga Libera een opname met een selectie pianowerken die Polovinkin componeerde tussen 1922 en 1936. De jonge Russische pianiste Anait Karpova haalt met deze cd enkele pareltjes van onder het stof.

Over de audio

De vijfdelige suite ‘Dziuba’ bevat muziekfragmenten uit één van de shows die Polovinkin componeerde voor het kindertheater. In dit vierde deel uit de suite zijn - zoals de titel suggereert - duidelijk 2 sferen te herkennen. De 'Scène de Jongleurs' roept overduidelijk beelden op van vrolijk opspringende jongleurballetjes en vormt een mooi contrast met de melancholische wals. Het eerste deeltje heeft in deze vertolking een heerlijke vaart en stelt bijgevolg hoge technische eisen aan de pianist. Karpova springt heel omzichtig om met de pedaal en het geheel klinkt erg vrolijk en nauwkeurig. Ook de aarzelende overgang naar de tragere 'valse mélancolique' is bijzonder precies en prima uitgebalanceerd. Deze wals bevat behoorlijk korte melodieën maar wordt prachtig teder en fijngevoelig neergezet.

Meer over Leonid Polovinkin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.