Pianist, dirigent en componist Luc Brewaeys (1959, Mortsel) studeerde bij André Laporte, Franco Donatoni en Brian Ferneyhough en is sinds 1985 werkzaam als muziekregisseur bij de VRT-radio. Vanaf 1985 ontving hij regelmatig nationale en internationale prijzen voor zijn composities. Zijn oeuvre is opvallend uitgebreid en volledig met symfonieën, kamermuziek, een opera en electro-akoestische werken. Als docent was Brewaeys verbonden aan het conservatorium van Gent en de universiteit van Aveiro in Spanje (masterclasses compositie en directie). Hij was composer in residence bij belangrijke Belgische en buitenlandse muziekhuizen en organisaties. In 2004 was hij een van de centrale componisten tijdens het Brusselse festival voor moderne klassieke muziek Ars Musica en in 2007 zal hij – samen met zijn Nederlandse collega Guus Janssen – diezelfde rol vervullen tijdens het internationale festival November Music.

Over de audio

De zevende symfonie van Luc Brewaeys werd geschreven in opdracht van deFilharmonie en is opgedragen aan zijn leraar André Laporte.
Door het gebruik van orkestblokken, een bijzondere opstelling (enkele koperblazers moeten achteraan de zaal plaatsnemen) en de bij momenten explosieve schrijfstijl van Brewaeys klinkt het werk bijzonder spectaculair. Vooral in het eerste deel 'Fanfares' laat de componist het publiek duizelen. Door de gespreide opstelling van de hoorns en de trombones en het uitbuiten van de boventonen van die instrumenten ontstaat een klokeffect dat de sound van het eerste deel bepaalt. Het geheel maakt een overweldigende indruk, wat extra opmerkelijk is gelet op het feit dat de orkestbezetting niet speciaal uitgebreid is.
De afwisseling tussen de verspreid opgestelde hoorns en trombones vormt de basis waarop strijkers, houtblazers, percussie en trompetten in blokken geschoven worden. Die blokken zijn geen statische monolieten. Door de soms haast krioelende activiteit binnen de instrumentengroepen (vb. de houtblazers) klinken die eerder als een zwerm sprinkhanen die over trekt.
In het tweede deel ('Allegro con motto') wisselen nerveuze, ritmische passages af met stukken van stilstand die zwanger zijn van een filmische spanning. Hier wordt de luisteraar als het ware heen en weer geslingerd om af en toe stil te blijven hangen, alvorens een nieuwe zwaai te maken.
Brewaey's zevende symfonie werd voor het eerst uitgevoerd op 7 september 2002 in deSingel door deFilharmonie onder leiding van Arturo Tamayo.
Deze exclusieve audio kan aangeboden worden dankzij Klara en deFilharmonie.

Meer over Luc Brewaeys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.