In 1996 stampte Janus Wojtarowicz het Motion Trio uit de grond: geen klassiek kamermuziekensemble, geen rocktrio, maar een bijna-kwartet van akoestische accordeons die zowel in de klassieke muziekwereld als in de jazz naam aan het maken zijn. Zo werd het trio laureaat in de 4de editie van de Krzysztof Penderecki International Contemporary Chamber Music Competition en eindigden ze tweede in de poll van het magazine Jazzi, alleen geklopt door het internationale zwaargewicht Tomasz Stańko.
Samen met Paweł Baranek en Marcin Gałażyn slaagt Marcin Gałażyn er in om het accordeon te gebruiken als een instrument van de toekomst, als een akoestische sampler van geluiden en effecten, waardoor de muziek plots heel veel verschillende kanten uitkan. 'Playstation' uit 2005 is de vierde cd van de band, na 'Cry', 'Pictures' en 'Live in Vienna Sacrum & Profanum'.

Over de audio

Wie 'You Dance' voor de eerste keer beluistert, zal een glimlach moeilijk kunnen onderdrukken. Het spel dat de drie akoestische accordeons hier spelen met cliché's uit de housemuziek (het typische synthesizerritme, de pompende beats en het clichématig terugschakelen, waarna een al even herkenbare opbouw naar een climax volgt) is hier buitengewoon amusant. Toch gaat het Motion Trio verder dan het louter kopiëren van de muzikale geplogenheden. Door het integreren van Balkanmuziek wordt het 'dance' aspect verder uitgebreid naar de volkse danscultuur. En na verloop van tijd gaan de drie de Balkan- en de housewereld zelfs vakkundig mengen door de melodieën van de ene te combineren met de ritmes van de andere.
'You Dance' wordt zo geen parodie, maar een zoektocht naar hoe verschillende dansculturen met elkaar gecombineerd en versmolten kunnen worden. Maar ook daarmee glimlachen zal moeilijk te weerstaan zijn.

Meer over Motion Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.