Het pianoloze kwartet Root 70 bestaat uit muzikanten afkomstig uit Duitsland en Nieuw-Zeeland. Alle groepsleden zijn geboren in de jaren ’70, maar hun onderlinge band is sterker dan dat. Trombonist en leider Nils Wogram, saxofonist Hayden Chisholm en drummer Jochen Rückert kennen elkaar sinds de jaren ’90. Bassist Matt Penman en Chisholm gaan nog verder terug en diezelfde Penman en Rückert kwamen elkaar tegen in New York. Het jaar na de eerste verschijning van de band in 2000 bracht het viertal haar titelloze debuut uit. ‘Getting Rooted’ volgde twee jaar later en verscheen op het Enja label. Voor de volgende twee platen (‘Fahrfergnügen’ uit 2006 en ‘On 52nd ¼ Street’ uit 2008) werd onderdak gevonden bij Intuition. Het voorlopig laatste album ‘Listen to Your Woman’, een album gewijd aan de blues, verscheen op Wograms eigen nWog Records.

Over de audio

‘Precision’ is een compositie van Nils Wogram waarvan de titel volgens de trombonist zelf verwijst naar de precisie in het ritme en de tempowisselingen. Het stuk werd gecomponeerd als feature voor drummer Jochen Rückert, de enige muzikant die zowat de hele tijd aan het woord is.
Het eerste deel van de compositie bestaat uit groepen van drie noten die per drie vlak na elkaar gespeeld worden door altsax en trombone. Tijdens en tussen de fragmenten is Rückert te horen als een rode draad die alles samenhoudt. Vanaf 0’27” komt de bas de blazers vervoegen.
Vanaf 0’54” begint het tweede deel van het stuk dat zich afspeelt in een uptempo swinggroove, waarbij de blazers een snel flitsend thema spelen en Penman een klassieke walking bass-lijn legt. Wanneer het tempo vanaf 1’20” terug zakt neemt Penman het heft in handen als solist, begeleid door het fijne tikwerk van Rückert en klankeffecten van Wogram. Deze laatste neemt de solistische plaats over van de bassist wanneer na 2’52” het tempo opnieuw wordt opgetrokken. Hier en daar alludeert Wogram op het thema (3’20”, 3’47”). Op 4’29” zakt het tempo weer en verlaat Wogram zijn soloplaats ten voordele van Hayden Chisholm. De versnelling op 5’56” is het teken voor een rondje snel wisselende solo’s tussen trombone, drums en saxofoon, waarna op 7’19” het snelle, tweede deel van de compositie terugkeert.

Meer over Nils Wogram & Root 70


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.