De samenwerking tussen drummer Teun Verbruggen (Jef Neve, FES, Pascal Schumacher), keyboardspeler Jozef Dumoulin (Octurn, Mâäk's Spirit, Dré Pallemaerts) en Mauro Pawlowski (dEUS) kwam bij toeval tot stand, met een vrijblijvende jam in de Brusselse Archiduc in 2005. De verf pakte echter en in de jaren die volgden, belandde het trio op de grote Belgische jazzfestivals (Jazz Middelheim, Motives Jazz Festival, Blue Note), in diverse clubs, op de Flanders Jazz Meeting in Brugge en op North Sea Jazz.

In oktober 2006 verscheen een eerste album, 'The Ankh' op Rat Records, het label van Verbruggen en saxofonist Bruno Vansina. In mei 2008 volgde ‘Child of Deception and Skill' en een jaar later was er ‘Live in Archiduc’, waarop het eerste concert van het trio deels te horen is. Deels, want de tweede set van hun eerste optreden ging verloren.

Als vierde in de rij is er nu de lp ‘The Nethack Dictionary’ die uitkomt bij Sub Rosa en waarop het trio te horen is met gasten: Fred Vanhove, Bruno Vansina, Andrew Claes, Magic Malik, Trevor Dunn, Shelley Burgon en Andrew d’Angelo.

Over de audio

Voor Othin Spake is het duidelijk: er wordt (voorlopig) niet gerepeteerd, er worden geen muzikale afspraken gemaakt en achteraf wordt het resultaat niet bediscussieert. Die absolute vrijheid is op ‘The Nethack Dictionary’ goed te horen, niet in het minst op ‘Kabuto’ dat als een energieontlading op de luisteraar afstormt.

Aanvankelijk ligt het zwaartepunt bij de een vrolijk rondspetterende Fred Vanhove die clusters van links naar rechts gooit en met een stevige vaart over het klavier dartelt. Iets voor halfweg lijkt hij even gas terug te nemen en duiken er herhaalde samenklanken op. Op deze manier ontstaat er echter ruimte voor de andere muzikanten, die meteen in het gat duiken, waardoor de spanningslijn alleen maar opgetrokken wordt. Wanneer Vanhove dan later terug naar zijn maximale beweeglijkheid grijpt, wordt de muziek verder opgetild, mede dankzij een vrij ratelende Verbruggen.

Meer over Othin Spake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.