Phyllis Chen is een multimediakunstenares, pianiste en componiste die in Astoria, New York woont. Ze volgde les aan het Oberlin Conservatory en Northwestern University en momenteel studeert ze piano aan de universiteit van Indiana. Naast piano speelt ze ook speelgoedpiano en in deze hoedanigheid bracht ze onder eigen naam twee cd’s uit: het album ‘UnCaged Toy Piano’ met werken van onder andere John Cage, Karlheinz Essl, Julia Wolfe en haarzelf en het mini-album ‘Mesmers’ waarop ze eigen werk speelt. Daarbij maakt ze, naast de speelgoedpiano, ook gebruik van muziekdozen en klankschalen. Chen is oprichtster van The UnCaged Toy Piano, een compositiewedstrijd voor speelgoedpiano en elektronica en lid van het ICE (International Contemporary Ensemble).

Over de audio

‘Colura 2’ baadt in een geheimzinnige sfeer die niet alleen verkregen wordt door de “ontstemde” speelgoedpiano en de oosters aandoende klankschalen, maar ook door de grillige melodische lijnen en de soms naar dansen neigende muziek. Zo ontstaat een atmosfeer die vaag doet denken aan Camille Saint-Saëns’ ‘Dance Macabre’, maar dan op miniatuurschaal.
Het stuk zet in met twee herhaalde, dalende noten van de klankschalen, waarop een vreemde melodie van de speelgoedpiano gedrapeerd wordt. Wanneer het metrum vaste vorm krijgt, begint de muziek te versnellen en ontstaat er een even bizarre als onregelmatige volksdans.
Na een korte episode die vertrekt vanuit een herhaalde noot op de speelgoedpiano verschijnt het derde deel, terug ingezet door twee afwisselende tonen van de klankschalen, maar nu in stijgende richting. De melodie die er bovenop geplaatst wordt is anders, maar de opbouw van het eerste deel (een vast metrum met versnelling en vaag danskarakter) wordt herhaald.
Na 2’36” wordt de drukte opgevezen en komt Chen terecht in een ratelende ritmiek die, opnieuw met onregelmatige maatsoorten, doet denken aan de meer populaire repetitieven.
Iets voorbij de kaap van de drie minuten schuift de muziek dan plots in een duidelijke walsritmiek – die al het hele nummer lang wordt aangekondigd, maar nu pas open bloot kan doorbreken – waarna het stuk zacht wordt neergelegd.
‘Colura 2’ staat op een binnenkort te verschijnen cd.

Meer over Phyllis Chen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.