Canada is hip in indieland. Maar zolang dat betekent dat bands als Arcade Fire of Broken Social Scene de weg naar het brede publiek vinden, zal niemand daar een bezwaar tegen hebben. In hun spoor, maar niet in hun stijl, maakt Picastro uit Toronto voorzichtig kennis met de rest van de wereld. Picastro lijkt de vruchten van de vorige generatie Canadese bands te plukken. Het kwartet rond Liz Hysen combineert de donkere, intieme singer-songwritermuziek van Cat Power met de ongepolijste klankkleur en de prominente strijkers van Godspeed You!Black Emperor. Niet het technisch kunnen is hier cruciaal, wel het juiste gevoel: duistere melancholie, altijd dreigend maar nooit echt losbarstend. Liz Hysen mompelt alsof ze amper weet waar de micro staat en de violen klinken alsof ze aan een stembeurt toe zijn, maar dat belet de groep niet met 'Metal Cares' een van de mooiste platen van vorig jaar te hebben gemaakt.

Over de audio

'No Contest' is het openingsnummer van 'Metal Cares', Picastro's tweede plaat. De opbouw van de song is typerend voor het oeuvre van de band. Een centrale rol is weggelegd voor Hysens akoestische gitaar, met een springerige, wat hoekige stijl en een repetitieve melodie. De prominente cello en elektrische gitaar vullen de leegte die Hysen laat, maar bepalen tegelijk de sfeer van het nummer. De drums blijven op de achtergrond en leggen enkel accenten, vaak om de cadans van Hysens teksten en gitaarspel te versterken. Het nummer wordt haast een zichzelf herhalende mantra, iets waar Hysens klagende stemgeluid zeker voor iets tussen zit.
Dat repetitieve zit ook in haar teksten, tenminste wanneer die verstaanbaar zijn: voortdurend prevelt ze "And how you never lose" op het einde van de track, alsof er geen ontkomen aan is. Een gelatenheid en zelfs desolaatheid die op de hele plaat terugkomt. En een pessimisme dat Schopenhauer of Sartre niet zou misstaan: "Let's be cheap. Let's be monsters. Like we really are." In de wereld van Picastro is het altijd nacht.

Meer over Picastro


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.