Aan de muziek van Puin + Hoop valt langs geen kanten af te leiden hoeveel mensen exact in dit project zetelen. Geen wonder ook, want zo’n kleine tien jaar zet dit avontuurlijke trio uit Noord Nederland de wetmatigheden van het muzieklandschap op zijn kop. In een omgeving vol gitaren, versterkers, synthesizers, zelfgemaakte percussie instrumenten, laptops, geluidsvervormers, effectpedalen, tapes met veldopnamen en nog veel meer geluidsbronnen slaan deze drie heren steevast aan het improviseren, wat een onvoorspelbaar en apart resultaat oplevert.

Over de audio

Gelukkig weet Puin + Hoop waar het naartoe wil. De opdracht is immers om uit een boel puin een mooie structuur (of ‘hoop’) te creëren, rust in chaos te scheppen en een veelheid aan ideeën mooi te bundelen tot een aangename structuur. Dat leverde al een berg gelimiteerde elpees en tapes op; het begin van een verhaal dat nu uitmondt in een eerste volwaardig album op een extern label, ‘Door’.

‘Bomendocumentaire’ is het kortste improvisatiemoment van deze plaat met zelfgemaakt artwork. Net als de overige tracks, gaat het ook hier weer om een stuk melodieuze ambient die om een luid afspeelvolume vraagt. Hoewel op het eerste gehoor vrij monotoon door een overstemmende gitaardrone, blijkt in de diepe geluidskamer van dit nummer erg veel dynamiek af te spelen.

Spooksirenes openen, luidruchtige snaarstoten nemen over en vermengen zich met dof getokkel op een barokpiano. Kleuren veranderen in een voortdurende omwenteling en de diepgang van het metaalachtige gitaartapijt neemt toe. Naar het einde toe mag deze felle momentopname opnieuw mooi uitdoven, om over te gaan in het dromerige vervolg van deze plaat. Puin + Hoop bewijst zo niet enkel dat minimale muziek toch best vol en beweeglijk kan zijn, maar ook dat dit drietal muzikaal perfect kan versmelten tot een homogene soundscape waar individuele toevoegingen irrelevant blijken.

Meer over Puin + Hoop


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.