Het verhaal van Razen begint met een ontstemde santoor en enkele tot drumstel opgewaardeerde metalen platen, bespeeld door respectievelijk Brecht Ameel en Bart Reekmans. De twee schrikken er niet voor terug om instrumenten aan te sleuren die ze hoegenaamd niet beheersen en aan een homogeen klankbeeld hebben ze helemaal een broertje dood. Reekmans is naast zijn percussie-inbreng namelijk ook actief op koperblaasinstrumenten en Ameel grijpt al eens naar een bouzouki of keyboards. Voor de debuutrelease (een split-lp met het improvisatietrio Sheldon Siegel) werd het duo uitgebreid tot een kwartet, waarmee het arsenaal aan traditionele instrumenten verder uitdeint. Kim Delcour brengt een doedelzak, een chalumeau en enkele blokfluiten mee en Wouter Haest zorgt voor de aanwezigheid van de duduk en de shenai.

Over de audio

Bij de inzet van de track wordt de dronebasis uitgelegd, waarop het hele stuk zich zal ontwikkelen. De eerste die zich voor dit decor op het toneel waagt, is de scherpe shenai die meteen de toon voor de rest van het nummer zet met vrij kronkelende melodielijnen. Al snel krijgen die het gezelschap van de bouzouki die hier en daar even gaat opspelen, maar doorgaans een meer begeleidende rol op zich neemt. Het vrije karakter van de muziek wordt nog versterkt door de regelmatige, maar ver van elkaar gelegen tromslagen, waardoor de luisteraar geen strak tempogevoel gegund wordt.
Iets meer dan twee minuten ver komt de sopraninoblokfluit het hoogste register bevolken. Er ontstaat een levendige dialoog met de shenai, waarbij de twee nu eens afwisselen, dan weer elkaar in de reden vallen en tegelijkertijd hun eigen weg gaan.
Na goed en wel drie munten wordt in de lagere regionen een extra laag toegevoegd die de hele track wat lijkt op te tillen en een laatste stap in de opbouw inzet. Het hoogtepunt wordt bereikt wanneer shenai en blokfluit tegelijkertijd aan het woord blijven en zo elkaars terrein annexeren. Heel snel daarna begint echter de geleidelijke afbouw, als een natuurlijke fade-out.

Meer over Razen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.