Shining is niet de nieuwe Jaga Jazzist, daarover wil de Noorse saxofonist, fluitist, klarinettist, toetsenist, bassist, accordeonist, orgelist, harmonium-, celesta-, EWI-speler en programmeur Jørgen Munkeby geen twijfel laten bestaan. Dat het razend populaire Jaga Jazzist een belangrijke leerschool was en een invloed blijft, daar heeft hij geen moeite mee, al was het maar omdat hij niet het enige voormalige Jaga-lid is dat in Shining een andere uitlaatklep gevonden heeft. Samen met bassist Aslak Hartberg, drummer Torstein Lofthus en huidig toetsenist Andreas Hessen (vervanger van Morten Qvenlid die nog wel de recentste cd 'In the Kingdom of Kitsch, You Will be a Monster' mee opnam) heeft Munkeby Shining een drastische zwaai laten maken van akoestische, scherpe jazz richting een kleurrijk, maar lekker vuil rockgeluid. Waar Shining Jaga Jazzist vroeger langs links inhaalde door puurdere jazz te leveren, doen ze nu hetzelfde langs rechts door zowel qua klankkleur als qua bizarre structuren te beginnen waar Jaga Jazzist eindigt.

Over de audio

Toen de musici van Jaga Jazzist Munkeby's compositie 'Goretex Weather Report' te veel als een rockopera vonden klinken, waardoor het stuk voor hen niet bruikbaar was, wist Munkeby dat het ideaal was voor Shining. Als eerste nummer op 'Monster' trapt het de cd in gang met een attitude die weinig aan de verbeelding overlaat: de bizarre auditieve kleurenmengeling, het op alles en iedereen inhakkende industrialgeluid, de in de lucht hangende, licht kitscherige filmspanning en het brede, zwevende deel (net voor het slot het nummer fors "afmaakt"), laten Shining in alle geestesverruimende variatie horen.
Bij In detail licht Munkeby toe hoe zijn collega's en hij dit dwarse nummer in elkaar gebokst hebben. Vooral de liefhebbers van gitaarakkoorden, modulaties, 7/8-maatsoorten en Messiaen- en Wagneriaans eigenaardigheden kunnen hier hun gehoor scherpen.
Jørgen Munkeby (sax, fl, kl, EWI, g, el b, key, acc, voc, prog), Aslak Hartberg (cb, el b, perc), Torstein Lofthus (d, perc), Morten Qvenlid, Andreas Hessen (key)

Meer over Shining


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.