Sounds From Jerusalem ontstond in het kader van de zestigste verjaardag van de staat Israël onder impuls van je Israëlische rietblazer Eyal Sela. Voor dit project omringde deze zich de Hebreeuwse zangeres Keren Hadar, haar Arabische collega Mira Awad en begeleidende muzikanten op percussie, basgitaar en ud.

Sela, Hadar en Sawad brengen elk een heel eigen achtergrond mee naar het project. Sela kreeg een klassieke opleiding, maar verdiepte zich later in traditionele muziek uit heel uiteenlopende streken. Hadar is als zangeres actief in het traditionele Hebreeuwse repertoire, maar ook in het klassieke en verschillende genres daartussen. Mira Sawad is als singer-songwriter en actrice het meest gelinkt aan het "lichte" genre.

Over de audio

'Lama Bada Ya Tajhana' is een Arabische traditional die hier zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws te horen is, waardoor de samenstelling van Sounds From Jerusalem extra onder de aandacht wordt gebracht.

Na een korte intro is het Mira Awad die de melodie voorstelt, bijgestaan door de ud. Na een instrumentale versie door Eyal Sela op klarinet herneemt Keren Hadar op haar beurt het thema, waarbij het contrast met de stem en de frasering van Awad opvallend is. Dit wordt nog uitvergroot in de vocale improvisaties die daaropvolgen. Het is Hadar die, vanuit haar versie van de hoofdmelodie, het eerst freewheelend aan de beurt komt. Haar beheersing en trefzekere intonatie zijn indrukwekkend en illustreren haar klassieke achtergrond: soms heel zacht, hoog en in lange (en dus erg delicate) noten.

Wanneer Awad de hoofdrol overneemt, verandert de muziek van kleur door haar meer donker en lager timbre. Geleidelijk aan komt ze terecht in de kronkelende melodieën waarna Sela, ditmaal als zanger, de vrije rol overneemt. Hij gaat meteen richting de traditionele, Arabisch gekleurde melodieën, waarna de drie samen nog één keer de hoofdmelodie brengen.

'Lama Bada Ya Tajhana' werd opgenomen tijdens de Sound & Music Expo op 14 oktober 2007 in Brussel en is niet in de handel verkrijgbaar

Meer over Sounds From Jerusalem


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.