Via drum, gitaar, bas en fluit komt de in 1956 geboren Sylvain Kassap terecht bij de saxofoon die hij later inruilt voor de klarinet. Vanaf 1976 duikt Kassap geregeld op in de jazzscène, naast muzikanten als Michel Portal, Louis Sclavis, John Surman, Sam Rivers, Steve Lacy en Evan Parker. Het wordt echter geen jazzdieet: om in zijn onderhoud te voorzien speelt hij ook in Russische cabarets is Parijs, wat hem in contact brengt met allerlei soorten muziek: van klezmer tot Roemeense of Griekse muziek. Deze periode zal een duidelijke invloed hebben om de sound die hij naar buiten brengt, idem voor het moderne en hedendaagse "klassieke" repertoire (Stravinsky, Webern, Varèse, Berio, Cage, Stockhausen ...) waarin hij eveneens actief wordt.
Als componist is Kassap een autodidact en tijdens de jaren '80 schrijft hij geregeld voor theater, film, dans en televisie. Het volgende decennium breidt zijn actieterrein zich uit, wanneer hij zelfstandig staande muziek gaat componeren voor solisten of ensembles.
In zijn kwartet weet Kassap zich omringd door muzikanten die hij ook uit andere settings kent. Met zijn vaste bassiste Hélène Labarrière (voor deze opname vervangen door Arnaud Cuisinier) speelt hij reeds 15 jaar samen, met drummer Edward Perraud is hij actief als duo en cellist Didier Petit komt hij ook tegen in trioverband, samen met harpiste Hélène Breschand.

Over de audio

Dat Kassap zich graag buiten de jazz en op het terrein van de hedendaagse klassieke of de vrije geïmproviseerde muziek beweegt, daar is op deze opname niet naast te luisteren. De dubbele klarinetpartij (in parallelle, grillige lijnen), al dan niet met speciale speeltechnieken, wordt omringd door cello, contrabas en drum die geheel vrij hun gang kunnen gaan. Het is echter opvallen hoe deze individuele partijen toch één sluitend geheel vormen ondanks het ontbreken van een strak tempo of een uniform ritme. Hier wordt duidelijk hoe de muziek van Kassaps aan elke stijlcategorisering ontsnapt en toch op verschillende plaatsen thuis is.
Deze opname werd gerealiseerd op 7 oktober 2006 tijdens Jazz Brugge in het Concertgebouw en is niet in de handel verkrijgbaar. Met dank aan De Werf, Brugge.

Meer over Sylvain Kassap Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.