Rustig aan doen drummer Kevin Shea (ook te horen bij Mostly Other People do the Killing en het Peter Evans Quartet) en synthesizerspeler Matt Mottel het niet. Als strategie verkiezen ze eerder om er meteen in te vliegen (en te blijven) dan op zoek te gaan naar een gedetailleerde opbouw. Ook qua productiviteit blijven de twee niet bij de pakken zitten: 20 releases en 15 Europese tournees hebben ze ondertussen afgewerkt, al dan niet in combinatie met andere muzikanten.

Een van hun gasten in de afgelopen jaren was de Britse saxofonist Alan Wilkinson die zich, te horen aan de samenwerking op ‘Them Ol’ Apple Pie Melodies’, best kan vinden in de no-nonsense aanpak van zijn jongere Amerikaanse tegenspelers.

Over de audio

De muziek mag dan geïmproviseerd zijn en bulken van de energie, toch laat ‘Let’s Go Hang Out in Tesco’ horen hoe melodisch de combinatie van Talibam! en Alan Wilkinson bij momenten kan klinken. Een van die momenten is het begin van de track. Wilkinsons alt en Mottels keyboards (als een melodische gitaarpartij) leggen samen een zangerige meditatie neer, waar Shea bij zijn binnenkomst net voor het nummer een minuut ver is, meteen aan begint te rammelen.

Vanaf dan begint de spanningsopbouw als een eindeloze boog. De groep trekt geen korte spurtjes, maar maakt de wedstrijd zwaar als een afmattende afvallingskoers waarin iedereen zijn eigen kwaliteiten moet aanspreken om de boel draaiend te houden. Wilkinson en Mottel gaan samen fladderen, maar wanneer de eerste meer en meer kiest voor piepen, knarsen en janken, kruipt de tweede terug in een meer melodische huid, alsof hij het doorschieten van zijn collega wil compenseren. Opmerkelijk genoeg zorgt deze contrastwerking voor een toenemende muzikale spanning. Het is dan ook bijzonder jammer dat de track hier en op lp eindigt met een fade out, alsof de opname een teaser moet zijn voor de concerten.

Meer over Talibam! With Alan Wilkinson


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.