Fans van Frank Zappa zal de verwijzing naar het gelijknamige nummer (minus The) van hun idool niet ontgaan, maar om daarmee te zeggen dat de sound van The Black Napkins in het verlengde ligt van wat de Amerikaanse gitarist, zanger en componist produceerde, dat is toch wat scherp door de bocht. We gemeenschappelijk is de heel eigen combinatie van muzikale tradities en geluiden. Gemakshalve vallen The Black Napkins te plaatsen binnen de scene van de vrije improvisatie, maar de invloeden van rock en abstracte soundscapes, gecombineerd met het zuinig omspringen met technische bagage (van opdringerige virtuositeit is al helemaal geen sprake) geven de band een eigen geluid. Het driemanschap wordt zo een echt trio waarbinnen elke stem evenveel weegt.
Trompettiste Sanne van Hek studeerde aanvankelijk basgitaar bij Michel Hatzigeorgiou aan het conservatorium van Tilburg en kwam pas op haar 20ste tot de trompet, een instrument waarop ze wel al de Jazz Nu prijs in de wacht sleepte. Voor The Black Napkins vindt ze drummer Gerri Jäger aan haar zijde, samen met gitarist Jasper Stadhouders.

Over de audio

'Test 1' – de openingstrack van het titelloze debuut van The Black Napkins – begint zoals de naam al aangeeft: alsof het album nog niet begonnen is en de muzikanten gewoon even de klank van de omgeving uitzoeken. De korte formules die trompet en gitaar laten horen vormen echter wel de basis voor de rest van het stuk(je). Na goed 20 seconden lijkt de muziek vastere vorm aan te nemen, dankzij de momenten van herhaling in de gitaarpartij van Stadhouders. De zekerheid is echter maar schijn, want onder de trompet van ven Hek laat de gitarist zijn geluid samenklitten tot hobbelende klonters, daarin gesteund door de onregelmatige accenten van drummer Gerri Jäger. Het triospel waarin de drie evenwaardig zijn, neemt een nieuwe wending wanneer van Hek haar melodische lijnen na iets meer dan een minuut resoluut verlaat voor korte effecten en uithalen, waarmee ze ook haar kompanen aanzet om verder buiten de lijntjes te kleuren.

Meer over The Black Napkins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.