Het was voor de fans van The Sea and Cake vier jaar wachten op 'Everybody', het zevende album van de band van zanger/gitarist Sam Prekop, gitarist Archer Prewitt, drummer John McEntire en bassist Erik Claridge. De langere wachttijd is niet verwonderlijk, gelet op de bezigheden van de heren wanneer ze niet als The Sea and Cake opereren. Drie van de vier hebben soloalbums beschikbaar of werken er aan, alleen John McEntire houdt zich op dit terrein gedeisd. Niet onbegrijpelijk, aangezien hij ook bij het internationaal geprezen Tortoise achter het drumstel zit. Van Prekop verschijnt een fotoboek bij Press Pop Gallery in Japan, Archer verdiende zijn visuele strepen met zijn comics en Erik Claridge is ook actief in de beeldende kunsten.
De huidige bezetting van The Sea and Cake was ook diegene waarmee de band in 1993 ontstond. Een jaar later verscheen hun eerste, titelloze album bij Thrill Jockey, het label waar de band tot op vandaag onderdak vindt. Een andere constante was de gewoonte om geen externe producer aan te trekken. Deze traditie is met 'Everybody' en de hulp van Brian Paulson (o.a. Wilco) begraven.

Over de audio

Net als de andere nummers op 'Everybody' is 'Exact to Me' een auditief bewijs van de muzikale precisie van The Sea and Cake. Door het wegsnijden van alle overbodige effecten, het kiezen voor kleine riffs in plaats van akkoorden en het niet zwaar uithalen qua volume klinkt de groep hier afgemeten en poppy tegelijkertijd. Loepzuivere gitaren, bas en drum passen als een mechaniekje in elkaar. Door een lichte funky drive en de fonkelende gitaren (ze lijken wel geleend uit Afrikaanse pop) glanst het nummer opvallend sterk. Het algemene resultaat is clean zonder steriel te zijn en nauwkeurig zonder verloren te lopen in regelneverij.

Meer over The Sea and Cake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.