Ze leerden elkaar kennen in de Flat Earth Society waar ze als ritmesectie de ruggengraat van de “meer dan” bigband vormen. Als trio kwamen pianist Peter Vandenberghe, bassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Verbruggen echter eerder toevallig samen, maar na enkele improvsessies met gastmuzikanten nam Vandenberghe het initiatief om het drietal op een meer structurele basis samen te houden.

Dat de muziek op hun debuut ‘Fast Easy Sick’ (inderdaad, FES) uit 2011 alle kanten op stuitert, mag geen verbazing wekken. Vandenberghe is al sinds het eclectische X-Legged Sally een vaste strijdmakker van FES-opperhoofd Peter Vermeersch. Roseeuw was in diezelfde periode actief met het al even breed geschakeerde Fukkeduk (en later ook met Moker en het RadioKukaOrkest) en Verbruggen mag dan vooral bekend zijn als drummer van het  Jef Neve Trio, met eigen bands als Othin Spake, Chaos of the Haunted Spire en het Bureau of Atomic Tourism bewandelt hij heel wat vrijere, rockendere en niet zelden hallucinantere paden.

Over de audio

‘Latin Laundry’ lijkt een eerder straight latin-nummer te worden. Gedurende meer dan vijf minuten loopt de zuiders groove consequent door en meer dan eens laat Peter Vandenberghe de voor de Zuid-Amerikaanse muziek zo typische melodieën in octaven horen. De grootste stoorzender vormt Kristof Roseeuw die zich als bassist geleidelijk aan meer op de voorgrond werkt en daarbij het louter dansbare ver overstijgt.

Iets na vijf minuten verdwijnt dan plots het vaste tempo en komt het vrije karakter van Too Noisy Fish naar voor om na zeven en een halve minuut plaats te maken voor hardgekookte swing onder aanvoering van Teun Verbruggen. Het is pas op vlak voor het einde (en na een nieuwe vrije episode) dat de zuiderse gezelligheid van het begin terug even de neus aan het venster steekt. Al plakt Verbruggen er dan wel een walsritme onder.

Peter Vandenberghe over ‘Latin Laundry’:

Wij zijn de ritmesectie van FES en onze plaat heet ‘Fast Easy Sick’, dezelfde initialen, inderdaad. Toen ik de nummers schreef voor de cd had ik drie categorieën: fast, easy en sick. Dit nummer kwam onder de noemer easy en had eerst als titel ‘Easy Latin’ omdat het zo'n beetje bossa is. Daarna is het ‘Latin Laundry’ geworden omdat ik mezelf of ons als groep helemaal niet als latin-muzikanten zie en we zo eigenlijk onze eigen vuile was buitenhangen. Een van de nummers van de volgende cd heet trouwens ‘Turkish Laundry’ en zo zal iedere plaat dus een stukske vuile was meekrijgen.”

Deze opname van ‘Latin Laundry’ werd gerealiseerd op 20 mei 2012 op de Ham Sessions in Gent en is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Too Noisy Fish


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.