De wereld zou er waarschijnlijk een stuk mooier uitzien, mocht de radio dag in dag uit muziek van het Uské Orchestra draaien. Of op z’n minst zouden heel wat muzikanten en andere creatievelingen zich heel wat bescheidener opstellen. De muziek die Nicolas Husquet (want het Uské Orchestra is in wezen een eenmansoperatie) maakt, is namelijk van het sympathieke, onpretentieuze soort, toch voor wie tegen een losgeslagen tempo en een wazige tonale achtergrond kan. Binnen de lijntjes kleuren is nog steeds niet aan deze ex-Luikenaar (die momenteel in Mexico woont) besteed, zoals duidelijk te horen is op ‘Palpelpin’, het tweede Uské-album voor Sonig.

Over de audio

Te schattig om serieus genomen te worden, te complex om dood te knuffelen, dat is kort samengevat het interessante imagoprobleem van het Uské Orchestra. De wirwar van kleine melodietjes en passerende stijlverwijzingen worden gecounterd door een onstabiel metrum, verschuivende accenten en een onschuldig hallucinante klankmanipulatie.
Aanvankelijk klinkt de muziek haast vloeibaar en vormloos door het knippen, verbuigen, vervormen en bruusk monteren van de gebruikte geluiden. Toch is er ook hier al een duidelijke basismelodie aanwezig (zie In detail).
Iets meer dan een minuut ver komt er duidelijkheid in ritme en tempo, waarvoor meteen een nieuwe melodie geïntroduceerd wordt. De muziek verdwijnt nu in de wereld van de Chipmunks die nu eens een fanfarepetitie schijnen te houden, dan weer zich amuseren in een reggaeband. Deze duidelijke grenzen houden het iets meer dan een minuut vol, waarna de track weer een vrijer verloop kent om vanaf 2’49” terug in een (soms haperend) tempo te kruipen.

In detail

00:16
Een eerste melodische fragmentje, wordt herhaald op 0’24” (hoger), 0’31” (lager), 0’40” (Chipmunk-versie).
01:09
Vaste, struinende ritmiek, als een fanfare.
01:17
klarinetmelodie, herhaald op 1’34” en 1’41”, daarna fragmentarisch op 2’05” en 2’13”).
01:50
Reggae-elementen.
02:21
Minder vaste vorm, later duidelijkere contouren met een dalende keyboardmelodie, vanaf 2’23” in canon.
02:49
Struinende ritmiek, soms even haperend, introductie van een nieuwe melodie.
03:18
Nieuwe huppelmelodie.
03:41
Terugkeer dalende melodie.

Meer over Uské Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.