Wang Li werd geboren in Shandong (China). Zijn ouders hadden militaire carrières en waren lid van de Chinese communistische partij. Tot zijn zevende leefde hij bij zijn grootouders in een wooncomplex van het volksleger. Binnen deze strijkt afgelijnde omgeving was er geen plaats voor een muzikale opleiding. Na zijn universitaire studies vertrok hij dan maar alleen naar Parijs waar hij op het conservatorium jazz studeerde.
Wang Li bracht twee platen uit: 'Wang Li' en 'Aspiration' waarop hij te horen is op diverse fluiten en mondharpen die verschillen van materiaal, afmeting en stemming. In juli 2006 was hij te gast tijdens het vijfde internationale mondharpfestival in Amsterdam.

Over de audio

Wie zweert bij melodieën kan beter zo ver mogelijk uit de buurt de een mondharp blijven. Met dit instrument is het immers niet mogelijk om verschillende toonhoogtes te produceren. De kleur van de klank kan door de stand van de mond wel aangepast worden en dat effect buit Wang Li hier maximaal uit. Door deze veranderingen sneller of trager op elkaar te laten volgen ontstaat er bovendien ritme, iets waar hij ook graag gebruik van maakt.
De track zet in met lange tonen die geleidelijk aan verkleuren, als geluiden uit oude sciencefictionfilms. Na een tijdje zorgt Wang Li voor golven in de tonen, waardoor er een duidelijk metrum ontstaat. De contrasten worden ook steeds opgevoerd en rond de minuut wordt de ritmische regelmaat lichtjes verstoord. Iets voorbij de anderhalve minuut verschijnen er ademgeluiden waaronder de contrasten van de mondharp nog verder uitgediept worden. Na twee minuten schakelt de muziek een stapje terug en belandt Wang Li weer in de regelmatige golvingen die hij geleidelijk aan laat doodbloeden.

Meer over Wang Li


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.