Zelf noemen ze het bio-techno, hip-hopsasa of "hardcore van de koeienstal". Wat het publiek er ook van wenst te maken, de trance-folk waarmee de Warsaw Village Band over de podia raast, is van die orde dat begrippen als folk, dance en semi-klassiek hopeloos tekort schieten om de muziek te plaatsen. De energie van dit Poolse zestal valt niet te vangen onder één noemer, ook al wonnen ze dan begin dit jaar de prestigieuze BBC 3 World Music Award als beste nieuwkomer. Hoewel, nieuwkomer? De band werd in 1997 opgericht, maar anno 2004 blijft van de originele bezetting alleen nog Maciej Szajkowski over. De bende die momenteel de Warsaw Village Band vormt, zou meteen stof opleveren voor een ongeloofwaardige soap: een klassiek geschoolde percussionist, een hardcore-punk adept, twee musicologes, een antropoloog en een celliste die reeds op 14-jarige leeftijd haar entree bij de groep maakte. Dat deze optelsom niet resulteert in gemakkelijk te catalogeren muziek mag dan ook geen wonder heten.

Over de audio

Als de leden van Warsaw Village Band het graag hebben over het trance-element in hun muziek, dan is er moeilijk een betere illustratie te vinden dan 'In the Forest'. Het nummer begint met een jengelende riff van de dulcimer waar eerst de cello en daarna de violen bijkomen om geleidelijk aan in een dreunend, repetitief ritme te kruipen. Hoewel het nummer een traditional uit Mozavia (Polen) is, is er door de hypnotiserende snaarinstrumenten van olijke plattelandsfolk geen sprake. Zeker niet wanneer er ook nog eens de scratches van FeelX of de ruimte-elektronica van Mario Activator bijgeteld worden.
De opzwepende drive die het midden houdt tussen een draaiende volksdans en pure jump-up ambiance wordt tot drie keer toe onderbroken voor een episode die met Poolse vrouwenstemmen en percussie nog het meest traditioneel aandoet.
Wie net voor de drie minuten meent dat de afbouw begonnen is, luistert toch beter nog even door: de finale moet nog komen!

Meer over Warsaw Village Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.