De wortels van WHY? gaan terug naar de kelder van een Amerikaanse synagoge, waar Yoni Wolf (zoon van de plaatselijke rabbijn) op een viersporenrecorder stuit. Aanvankelijk is WHY? Wolfs soloproject en in die gedaante brengt hij twee ep's en het verbluffende album 'oaklandazulasylum' (2003) uit. Voor de podiumversie van zijn project doet hij beroep op een band, waarin zijn broer Josiah drums speelt.
Twee jaar na 'oaklandazulasylum' verschijnt het al even enthousiast onthaalde 'Elephant Eyelash'. Beide albums verschenen op anticon dat met WHY?, Alias, Themselves, Sole, Pedestrian, Jel en een handvol andere muzikanten internationale aandacht trekt en waarvan de artiesten de deur platlopen op mekaars albums. Ook structurele samenwerkingen zijn schering en inslag. Zo maakt Yoni Wolf deel uit van cLOUDDEAD, het hiphoptrio waarin hij gezelschap krijgt van Doseone en Odd Nosdam.
In maart 2008 verschijnt WHY?'s derde album 'Alopecia' in Europa op het label Tomlab. De band bestaat dan uit Yoni en Josiah Wolf, Matt Meldon en Doug McDiarmid.

Over de audio

Voor diegenen die niet vertrouwd zijn met de muziek van WHY? zal het mogelijk even wennen zijn. Yoni Wolf is namelijk nog steeds geen begenadigd vocalist. Zijn wat monotone stem en bescheiden melodielijnen worden hier echter tegen een fraai klankdecor geprojecteerd. De piano krijgt een centrale rol en de min of meer klassieke songopbouw zorgt er voor dat de tendens van klankexperimenten ('oaklandazulasylum') naar meer klassieke pop ('Elephant Eyelash') wordt verder gezet op 'Alopecia'. En toch is ook nu weer hoorbaar dat Wolf de verleiding van een kleine twist moeilijk kan weerstaan. Al ging het maar om de vocaal geproduceerde ritmische figuren die de muziek extra diepte geven.

Meer over WHY?


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.