De Chinese Wu Fei begon op zesjarige leeftijd guzheng te studeren en volgde daarnaast compositie aan het China Conservatory of Music en Mills College in de VS. Door het verlaten van China kreeg ze de kans om samen te spelen met uiteenlopende muzikanten als Alvin Curran, Joëlle Léandre, Meredith Monk, Ikue Mori, Pauline Oliveros, Elliott Sharp en Cecil Taylor. Op 'A Distant Youth' (2007), haar debuutalbum als soloartiest, is ze te horen met o.a. Carla Kihlstedt en Fred Frith. Daarnaast speelde ze ook mee op platen van deze laatste, meerbepaald op 'Eye to Ear II' en 'The Happy End Problem'. Wu Fei's meest recente album 'Yuan' verscheen op het Tzadik label van John Zorn. Als componiste schreef Wu Fei voor solo-instrumenten, strijkkwartet, koor, (kamer)orkest, dans en film en haar werken werden gespeeld in Europa, de VS en China.

Over de audio

In 'Qu Qur' is Wu Fei te horen op prepared guzheng, waarbij ze de snaren van haar instrument manipuleert en "prepareert". Het resultaat is een vreemde, soms spookachtige en mysterieuze sound die door Wu Fei niet gebruikt wordt als excuus om drie minuten "vreemd" te doen: ze integreert melodieën, polyfoon spel en een duidelijke vorm waardoor 'Qu Qur' een volwaardig muziekstuk wordt dat het exotische geluid als extraatje heeft.
Dat de klank bij momenten erg doet denken aan de prepared piano van John Cage is niet verwonderlijk. Toch gaat de gelijkenis verder dan louter de gemanipuleerde snaren. De tonale referenties, de polyfonie en de repetitieve formules sluiten perfect aan bij de toegankelijke esthetiek die Cage in zijn stukken voor prepared piano hanteerde.
Bij In detail wordt de opbouw van 'Qu Qur' kort toegelicht.

Meer over Wu Fei


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.