Drie keer raden wat voor muziek 10ft Ganja Plant maakt. Inderdaad, deep smokin' dub. Dit project, bestaande uit leden van de beroemde New Yorkse band John Browns Body, is in feite een klassieke reggaebegeleidingsband die onder meer door grote fan van het bedwelmende vuur, Snoop Dogg, op sleeptouw is genomen. Desalniettemin is er erg weinig geweten over dit gezelschap, dat zijn shows ook nooit officieel aankondigt. De vijfde langspeler, 'Bush Rock', bulkt echter van strak in het zadel zittende rootsreggae die teruggrijpt naar de hoogdagen uit de jaren '70.

Het blijkt meteen dat 10ft Ganja Plant niet aan zijn proefstuk toe is. Deze schijf is helemaal uitgebalanceerd. Klassieke roots wordt subtiel doorvlochten met moderne elektronica en digidubs. Dat maakt van elke song op deze cd een productioneel hoogstandje. Verder zondigt 'Bush Rock' ook niet aan de eentonigheid van een louter instrumentale plaat door ten gepaste tijde de warm zachte stem van gastzanger Kyle McDonald van Slightly Stoopid in te schakelen. Zo is 'Wailin'' (een knipoog naar de begeleidingsband van nonkel Bob) een heerlijke bluesy meezinger. Daarnaast houdt deze plaat de geest van Augustus Pablo levendig door zijn instrumentale tracks telkens te laten leiden door melodica of fluit, waarvan de Oosters getinte opener 'Machete Strike' een mooi voorbeeld is. Het zijn echter vooral de details die bij 10ft Ganja Plant van belang zijn. De nogal schelle en oppervlakkige slaggitaar ten spijt, ligt de bas immers heerlijk onderhuids. Verder wordt meer gewerkt met galm om klanken te verrijken, dan met echo's die deze muziek te veel zouden benevelen (een uitzondering als de titeltrack buiten beschouwing gelaten). Eenvoud siert. Toch vestigen zich in het diepere spectrum van deze plaat een berg bijgeluidjes en studiofantasietjes die enkel bij luid volume opborrelen. De ogenschijnlijk eenvoudige en oppervlakkige productie misleidt, waardoor zowel liefhebbers van oerklassieke rootsreggae als van bedwelmende dubmuziek op de wenken bediend worden.

Eens te meer bewijst het Roir label van belang te zijn in het uitbrengen van kwalitatieve Amerikaanse dubreggae. Dit is het echter spul, niet de chemisch gemanipuleerde en geconcentreerde wiet die de hersens aantast. Vergeet de negatieve connotatie die deze bandnaam oproept. 'Bush Rock' is een raspaardje.

Meer over 10 ft. Ganja Plant


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.