Weinig bands die in het Duits zingen, betekenen ook daadwerkelijk iets buiten Duitsland (Rammstein en Oomph! uitgezonderd). Dat maakt voor een hele zwik artiesten ook geen moer uit, want de afzetmarkt is immers groot genoeg. Ook 9MM zingt alles in het Duits en deze punk/rockbende neemt zichzelf geen seconde serieus. Dat maakt 'Volle Kraft Voraus' een pretentieloos feestplaatje: leuk en geestig, maar niet direct opzienbarend.

Op een paar uitzonderingen na, geeft 9MM letterlijk vol gas op dit album, iets dat de titel ook al netjes weergeeft. De drie akkoorden punkrock 'n' roll zit lekker strak in het pak, geen franjes te bespeuren en al helemaal geen notengepruts waar wiskundigen een gigantische erectie van krijgen. Nee, alles moet simpel en effectief zijn en dat is het ook.

Waarom is 'Volle Kraft Voraus' dan een ideaal feestplaatje? Omdat ten eerste de teksten behoorlijk eenvoudig van opzet zijn en bijzonder snel meezingbaar worden. De kracht zit hem hier in de eenvoud en dat werkt aanstekelijk. Het geheel wordt met branie en levensvreugde geschald en gespeeld en dat kan niet anders dan werken. Jazeker, het blijft in het Duits, maar dat doet niets af aan het amusement.

9MM komt met dat geinige idee een heel eind, ook al blijft het muzikaal net iets te vaak in dezelfde vijver vissen. Na een zestal songs wordt overigens ook wel duidelijk dat 9MM niet buiten zijn paadjes wil gaan en dan valt het geheel wat in een dipje, want te veel van hetzelfde is nu ook niet altijd een even goed idee. Het album an sich blijft wel flink gas geven, maar de truc is ondertussen al gekend.

'Volle Kraft Voraus' is lang niet wereldschokkend, maar wie zin heeft in een avondje pintelieren met veel lol en daarbij ook nog eens luidkeels wil kwelen, is hier compleet aan het juiste adres. Zoals de heren zelf zeggen in hun afsluiter: 'Prosit'!

Meer over 9MM


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.